Ze waren altijd al zeldzaam, maar in India leefden eeuwenlang witte tijgers in het wild. Sinds 1958 komen deze dieren enkel nog voor in gevangenschap. En hoewel ze sinds de jaren zeventig een opmars maken in dierentuinen en wildparken, heeft dat verhaal een donker randje.
Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers.
De regering van Indonesië heeft een bizar plan uitgedokterd om de Sumatraanse tijgers te behoeden voor uitroeiing. Mensen kunnen tijgerwelpjes die in gevangenschap geboren zijn, adopteren voor 75.000 euro per paar.
Van de 100.000 exemplaren in 1900 blijven er momenteel niet meer dan 3.500 over in het wild. De Bengaalse tijger meet 2m50 tot 3m en weegt gemiddeld 225kg voor het mannetje en 135kg voor het vrouwtje. Hij jaagt op herten, wilde zwijnen en zelfs buffels.
Een klein deel van de tijgers is verspreid over Zuid-Oost Azië, maar de meeste tijgers leven in Bhutan, Rusland, Nepal en India. Wetenschappers schatten zelfs in dat het merendeel van alle tijgers (maar liefst 70%) in India leeft.
In Nederland leven in DierenPark Amersfoort ook twee witte tijgers. Het gaat om een vader met zijn dochter.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Omdat mensen witte tijgers zo mooi vinden, proberen ze soms om nieuwe welpen te krijgen door een witte mannetjestijger en vrouwtjestijger samen te brengen. Maar omdat deze witte tijgers allemaal familie van elkaar zijn is dan de kans op zieke en zwakke welpen veel groter. Dat noem je inteelt.
De tijger jaagt het liefs 's nachts, maar is soms ook overdag actief. Zijn prooidieren leven ook 's nachts. Hij loopt het liefst door dichtbegroeide planten en langs routes zodat ze hem niet horen aankomen.
De witte tijger Rama van ZooParc Overloon is overleden. Het dier had al langer last van gezondheidsproblemen. Verzorgers zagen dat hij minder eetlust had en niet meer alert reageerde. Rama is elf jaar oud geworden.
Een tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Het is een heel groot en sterk dier. En die wordt dus niet bejaagd door andere dieren.
Iedereen kan een tijger kopen of verkopen
Je kunt tijgers afkomstig uit het wild niet verhandelen, maar gefokte tijgers helaas wel; met de juiste vergunningen kan iedereen een gefokte tijger kopen of verkopen.
Vijanden van de Tijger
De Tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Wel is er de mens, die op de tijger jaagt vanwege zijn huid en tanden. De huid gebruiken ze om dekens van te maken en ze denken dat ze van de tanden medicijnen kunnen maken.
Witte tijgers zijn geen aparte ondersoort of geslacht en ze komen vrijwel niet in het wild voor. De reden hiervan is dat witte tijgers in gevangenschap, hoe schitterend ze ook zijn, hun prachtuiterlijk 'te danken hebben aan' lijnteelt; een vorm van inteelt.
De tijger staat natuurlijk bekend om zijn mooie vacht. Zijn oranje vacht met zwarte strepen valt niet te missen. Zijn grote kop, borst en buik zijn wit en ook heeft hij grote witte snorharen. De tijger behoort tot de carnivoren en dat betekent dat hij dierlijk materiaal eet, zoals vlees.
De tijger is te herkennen aan de roodoranje vacht met verticale, zwarte strepen langs de flanken en schouders. Sommige ondersoorten hebben een wat lichtere vacht en sommige zijn bijna volledig wit met zwarte of donkerbruine strepen. De strepen variëren in grootte, lengte en tussenafstand.
Wat te doen als je een tijger tegenkomt? 'Loop langzaam achteruit en blaas hard op de noodhoorn,' fluistert Febri Widodo, onze expeditieleider. 'Tijgers vallen van achteren aan, dus draai je nooit om. '
Tijgers zijn gespecialiseerd in verrassingsaanvallen. Ze vallen hun prooi graag van achteren aan. Ter bescherming dragen sommige mensen in tijgerrijke gebieden een masker op hun achterhoofd. Zo lijkt het alsof ze altijd naar achteren kijken en dit zou bescherming bieden tegen aanvallen van tijgers.
De Noord-Indochinese tijger of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de tijger.
Wetenschappers hebben in China de resten van de oudste tijger ooit gevonden. Het beest leefde meer dan twee miljoen jaar geleden.
Over de hele wereld leven er nog ongeveer 3.500 tijgers in het wild. De meeste leven in India: zo'n 1.400. Andere landen waar tijgers leven zijn Rusland, Tibet, Maleisië, Laos, Vietnam en China. Er zijn nog maar zo weinig tijgers, omdat ze te weinig leefruimte hebben.
Een leeuw heeft niet voor niets manen. Ten eerste lijkt hij veel groter door zijn manen en kan hij zo indringers afschrikken. Ten tweede beschermen de manen de leeuw tegen klauwen en kaken tijdens het vechten met andere dieren. Want vechten doet de leeuw wel!.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Grote pieterman is de adder van de zee
De grote pieterman is de giftigste vis van Noord-Europa.