Bij een maagzweer heeft u pijn boven in uw buik. De pijn kan 's nachts erger worden. De pijn kan ook erger worden als u gegeten heeft. Als een maagzweer groter wordt, kan deze gaan bloeden.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust; Misselijkheid en overgeven; Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door bepaalde medicatie, zoals antistollingsmiddelen, prednison en ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID's. Roken en het gebruik van alcohol stimuleren de aanmaak van maagzuur en hebben daardoor ook invloed op het ontstaan van een zweer.
Klachten en symptomen bij overgevoelige maag
pijn in de bovenbuik. misselijkheid. boeren. een opgeblazen gevoel.
Wanneer een maagzweer onvoldoende behandeld wordt en/of steeds terugkeert, kan uiteindelijk littekenvorming ontstaan rond de uitgang van de maag. Dit kan leiden tot problemen bij de doorgang van voedsel.
Maagklachten door een maagzweer
De oorzaak van een maagzweer is vaak de bacterie genaamd Helicobacter Pylori. Hoe geneest een maagzweer? Een maagzweer kan vanzelf genezen maar kan eenvoudig weer terugkeren.
Vroeger was men ervan overtuigd dat een maagzweer het gevolg was van stress en een onregelmatig eetpatroon. Deze theorie is evenwel achterhaald. De belangrijkste boosdoener is de Helicobacter pylori-bacterie.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Heeft u ontdekt dat u maagklachten krijgt door bijvoorbeeld alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap of te veel of te vet eten, probeer deze producten dan te laten staan. Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.
Mogelijke complicaties
Uitzonderlijk is een maagzweer zo diep dat ze de maag- of darmwand doorboort (maag- of darmperforatie). Er komt dan maagzuur in de buikholte, wat een buikvliesontsteking met hevige pijn veroorzaakt. Bij een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie verhoogt de kans op maagkanker.
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk.
MAAGZWEREN: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.
Er is echter één belangrijk verschil in de symptomen van een maagontsteking en een maagzweer. Wanneer je kampt met een ontsteking, neemt de pijn toe terwijl je eet. Bij een maagzweer daarentegen vermindert de pijn tijdens de maaltijd, maar flakkert hij 's nachts weer op.
Vermijd vette voeding. Kauw goed op voedsel. Mijd voedsel en drank die je niet goed verdraagt. Sommige mensen krijgen meer last bij sterk gekruid eten, citrusvruchten, ui, pepermunt, chocolade, koffie, zure of koolzuurhoudende drank.
Typische klachten bij een ontstoken darmwand zijn buikpijn (vaak krampachtig), diarree, soms gepaard met bloed- of slijmverlies, en verminderde eetlust. Bij chronische ontsteking zien we soms ook gewichtsverlies en vermoeidheid. Andere mogelijke symptomen zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel en valse ontlastingsdrang.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Voorbeelden hiervan zijn maalox en antagel.
Er bestaan verschillende soorten medicijnen die je kunt nemen als je last hebt van maagpijn. Zo zijn er de speciale maagzuurremmers die vooral helpen tegen brandend maagzuur, maar een paracetamol kan ook al verlichting geven.
Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent.
Een maagzweer is meestal goedaardig, maar kan ook wel eens kwaadaardig zijn. In de maagwand kan ook een kwaadaardig gezwel ontstaan. Hoe zoiets ontstaat, is slechts ten dele bekend. De klachten bij een kwaadaardige aandoening kunnen dezelfde zijn als die bij een goedaardige aandoening.
Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.