In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. We nemen de meest voorkomende oorzaken met je door.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.
Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug. Ongemak of pijn in de zijkant van de buik of in de flank, direct boven de heup. Pijn in rug of pijn in de zij aan één of beide kanten wat gepaard gaat met pijn bij het plassen.
Minder zout
Door te veel zout gaat de bloeddruk omhoog. Dat is slecht voor de nieren. Ook werken bloeddrukverlagende medicijnen minder goed wanneer u te veel zout eet. Wanneer de nieren slechter gaan werken krijgt u naast advies over zout ook een advies over eiwit, fosfaat, kalium en vocht.
In uw urine en in uw bloed is al wel te zien dat u nierschade heeft. Er zitten bijvoorbeeld eiwitten in uw urine of te veel afvalstoffen in uw bloed. Als de schade erger wordt, kunt u wel klachten krijgen, zoals: jeuk.
Je nieren hebben moeite om de balans te houden met mineralen en andere stoffen; dit kan tot onder andere jeuk leiden over het hele lichaam en een droge huid leiden, maar ook tot botziektes. Je hebt opgezette voeten, benen en zelfs gezicht. Ook je ogen kunnen opgezet raken.
De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar. Van de 70-plussers heeft 40 procent een nierfunctie lager dan 60 procent, ofwel chronische nierschade.
Zwaar en tijdrovend. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.
Pijn komt voor bij 58% van de patiënten met een chronische nierziekte; 49% van de patiënten gradeert de pijn als matig of ernstig [Davison 2014].
Donkergeel, sterke geur
Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.
De meest opvallende klacht is de vermindering van de urineproductie. Je gaat plots abnormaal weinig plassen, minder dan 400 ml per dag. Maar het kan ook zijn dat je nog normaal kunt plassen.
Wanneer je nieren niet goed werken kun je last krijgen van verzuring van je lichaam, een te laag of juist te hoog natriumgehalte in het bloed, bloed en/of eiwit in de urine,een hoge bloeddruk, verlittekening van je nieren, bloedarmoede en botontkalking.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut. Deze waarde neemt af met toenemende leeftijd. Bij een bejaard persoon kan een waarde van 30 tot 45 milliliter per minuut nog normaal zijn.
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
Veel gezonde groenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten veel kalium en zijn moeilijk in te passen in een dieet voor nierpatiënten. Echter, rucola is een voedzame groente met een laag kaliumgehalte, waardoor het een goede keuze is voor niervriendelijke salades en bijgerechten.
Gezonde voeding is de basis. Kies voor extra veel groenten, 2 stuks fruit en kies waar kan voor volkorenproducten. En kies vaker voor peulvruchten of andere plantaardige eiwitbronnen, wekelijks vette vis en minder (rood)vlees. En niet te vergeten: dagelijks een handje noten.
Bij chronisch nierfalen werken de nieren lange tijd niet goed. Meestal komt dit door een ziekte zoals nierfilterontsteking, diabetes (suikerziekte) of hoge bloeddruk. Als nierfiltertjes door ziekte beschadigd raken, gaan de gezonde nierfiltertjes harder werken, zodat er in het begin geen problemen zijn.
Meestal gaan de nieren langzaam verder achteruit. Bij de een duurt dat maanden, bij de ander mogelijk jaren. Het verschilt per persoon.