Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken. Toscane staat bekend om zijn lokale wijnen en heerlijke keuken.
Nederland eindigde hiermee vlak achter Oostenrijk, die er met de winst vandoor ging. Een deskundige jury koos uit 10 grote Europese landen het Oostenrijkse kraanwater als allerlekkerst. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats.
Het leidingwater in Milaan is, net als elders in Italië, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet 'Acqua non potabile' vermeld staat bij een kraan.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
Veilig kraanwater in Europa
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
In Nederland krijg je bij het bestellen van een hoofdgerecht meestal automatisch als bijgerecht groenten en aardappelen geserveerd. In Italië zal je deze contorni apart moeten bestellen. Bestel nooit risotto of pasta als bijgerecht, dat is echt not done.
In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Waar we nu precies het zuiverste water ter wereld vinden? Dat zochten wij voor jullie uit! Het water van de Ijslandse gletsjers. Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa.
Op vakantie naar Italië: stekker meenemen
De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.
Je hebt een verloopstekker nodig in Italië, als je in Nederland of België woont. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Italië gebruikelijk zijn.
Meestal heb je geen aangepaste stekker nodig. In Italië vind je dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Waarom lokale bewoners vaak wel het water kunnen drinken
In sommige landen is het kraanwater officieel veilig, maar toch niet geschikt voor onze maag en darmen. Dat kan komen door het soort leidingen of doordat er weinig druk is en er toch wat bacteriën in het water ontstaan.