Vanaf jongs af aan komt een kitten in aanraking met miauwen. De moederpoes gebruikt namelijk het miauwen om met de kittens te communiceren. Zo gebruikt ze de vocale communicatie om haar jongen haar te laten volgen, hen te waarschuwen of te roepen. Dit doet ze door verschillende toonhoogtes aan te houden.
Wanneer je kat buitengewoon veel miauwt is het verstandig om even langs je dierenarts te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je kat ergens last van heeft en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Wanneer een medische reden is uitgesloten is het miauwen vaak aangeleerd gedrag.
In hun eerste levensweken is het normaal om babykittens te horen huilen of miauwen om hun moeder te vertellen dat ze honger hebben of angstig zijn, aldus de Cats Protection. Kittens blijven meestal bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, zodat ze kunnen zogen en behaaglijk blijven.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.
Gedrag. Hoewel kittens geboren worden zonder zicht of gehoor, kunnen ze in dit vroege stadium hun weg al vinden via reflexmatig gedrag. Een kitten beweegt zich door de omgeving met behulp van zijn reuk- en tastzin. Hij houdt zich warm door dicht tegen zijn moeder aan te kruipen en voedt zichzelf via het zogen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Via de app MeowTalk kun je het geluid van jouw kat opnemen. Middels een grote database aan kattengeluiden probeert de app daar een betekenis aan te koppelen. Omdat iedere kat net iets anders miauwt en er geen gemeenschappelijke taal is, is de app nog lang niet even precies.
Het enige wat je kunt doen is de kat rustig oppakken en wegzetten. Negeer de kat verder. Het kan even duren voordat het gedrag is aangepast, maar zodra de kat in de gaten krijgt dat zijn aanhoudende gedrag (bedelen, zeuren, miauwen) geen zin heeft, zal hij ermee stoppen.
Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Wij kijken graag, logisch natuurlijk, naar onze katten. Alleen is het recht aanstaren bij de meeste dieren een teken van agressie. Bij onzekere of onbekende katten is het daarom aan te raden om deze niet lang recht aan te staren maar kort aan te kijken of gewoon naar zijn hele hoofd in plaats van alleen de ogen.
Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil.
Straf hem door hem consequent weg te halen van de plaatsen waar je hem niet wilt hebben. Hou hiervoor een vast stramien aan, zet hem bijvoorbeeld twee keer weg en zet hem de derde keer op de gang. Dit hebben ze na een paar keer echt wel door! Zorg daarbij dat je aangeeft wat je wel wil.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm van trainen wordt negatieve bekrachtiging genoemd. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij de gedraging.