Het verwijderen van tandsteen kan pijnlijk of gevoelig zijn, maar dit ligt ook erg aan de situatie en de persoon. Het grote deel van de mensen die een behandeling ondergaan met het verwijderen van tandsteen voelen hierbij gelukkig geen pijn.
Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur. Twee maal per jaar een afspraak bij de mondhygiëniste verkleint de kans op grotere problemen wat betreft mondzorg enorm.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Tijdens het reinigen van de tanden gebruiken we apparaten die hard geluid maken, maar dit doet verder geen pijn. Ook het polijsten van het gebit ervaren mensen doorgaans niet als pijnlijk.
Voorkomen van tandsteen
Daarom is het regelmatig bezoeken van de Mondhygienist of preventieassistent goed om het tijdig te laten verwijderen. Voor de een zal dat elke 3 maanden zijn en voor de ander is elke half jaar voldoende.
Oorzaken van tandsteen
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan.
Tandsteen kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Wanneer tandsteen zich boven de tandvleesgrens ontwikkelt, leidt dit tot nog ernstiger gebitsproblemen, zoals parodontitis.
Doet de behandeling pijn? Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven.
Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk? Een behandeling bij de mondhygiënist kan soms zorgen voor een pijnlijk of onaangenaam gevoel. Zelfs na de behandeling. Dit wordt na een paar uur of enkele dagen minder.
Na het verwijderen van tandsteen kan pijn ontstaan, doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden daarom niet te hard, maar wel nauwkeurig. Binnen een paar dagen zal het probleem over zijn.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts.
Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts, maar je kan het proactief voorkomen door een goede poetsroutine met gebruik van een Oral-B® Elektrische tandenborstel.
We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten. Ook is het raadzaam extra te spoelen met water.
Het tarief van tandsteenverwijdering bedraagt gemiddeld 12,50 per 5 minuten. De code die hiervoor staat is M03. De meeste specialisten zijn ongeveer 30 minuten bezig (75€). Wel moet er bij gezegd worden dat tandartsen en mondhygiënisten een vrij beroep uitoefenen, hetgeen inhoudt dat ze haar prijzen zelf mogen bepalen.
Omdat het qua kleur niet gemakkelijk te onderscheiden is van je gebit, is tandplak niet gemakkelijk te herkennen. Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen.
Doet het polijsten van tanden pijn? Het polijsten van de tanden kan een kriebelend gevoel geven, maar doet geen pijn.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Door minimaal 2x per dag goed te poetsen – ook op de moeilijk bereikbare plekken- kun je tandsteen voorkomen. Flossen helpt ook goed tegen tandsteen.
Wat veroorzaakt een loszittende tand? Een losse tand kan worden veroorzaakt door het verlies van bot rond de tand ("parodontitis"), een gebroken tandwortel (trauma) of een verwijde ruimte tussen de tandwortel en het bot waarin de tand zit (infectie of langdurige stress).
Er zijn meerdere redenen waarom je tanden gevoelig kunnen zijn. Wellicht ken je het gevoel zelf ook wel? Als je ooit hebt gehuiverd na een onwelkome scherpe prikkel als je iets kouds, heets, zoet of zuurs at of dronk. Dat kan een van de symptomen voor gevoelige tanden zijn.
Te hard poetsen kunt u voorkomen door de tandenborstel altijd aan het einde van het handvat vast te houden tussen uw duim en de toppen van uw vingers. Om zeker te weten dat u niet te hard bent voor uw gebit kunt u het best een zachte (niet te zacht) of elektrische tandenborstel gebruiken.
Tandsteen is een geel- of bruinkleurige afzetting die gevormd wordt als tandplak op je tanden mineraliseert. Of je gevoelig bent voor opbouw van tandsteen verschilt per persoon. Over het algemeen word je naarmate je ouder wordt meer vatbaar voor de vorming van tandsteen op je tanden.
In principe kan iedereen last krijgen van tandplak en tandsteen. Helaas is het niet volledig te voorkomen.