Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou.
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt.
Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Herkansingen vinden plaats tijdens het tweede tijdvak, in juni. Herkansen in het derde tijdvak in augustus is ook mogelijk, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
Binnen je volledige jaar moet je 60 studiepunten behalen. Vier herexamens van 5 studiepunten betekent dus een derde van je jaartotaal. Dat is veel haalbaarder dan vier herexamens van 10 studiepunten, oftewel twee derde van je jaartotaal aan studiepunten.
Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden. De kandidaat mag per toetsperiode maximaal één schoolexamen herkansen. Na afloop van iedere toetsweek volgt binnen redelijke termijn het inhaal- /herkansingsmoment.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
In de loop van het academiejaar krijg je 2 examenkansen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Behaal je na je 1ste examenkans een creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel, dan vervalt je 2de examenkans.
Ik ken bv mensen die er 8 hadden en voor alles erdoor zijn geraakt tijdens herexamens. Veel hangt ook af van de planning (hoeveel tijd heb je tss examens, hoe goed ken je de leerstof al etc). Dus het is mogelijk, maar zorg ook dat je voldoende kan uitrusten tijdens de vakantie.
Heb je veel herexamens, dan kun je afwegen of je ze allemaal meedoet of een selectie maakt. Veel hangt af van je persoonlijke situatie: je leerkredietstand, het aantal keer dat je een vak opnam, je CSE, je algemene slaagkansen in de richting, de energie die je nog hebt om opnieuw achter je boeken te kruipen…
Geen extra herkansing of duimregeling in 2023
Voor leerlingen geldt dat de exameneisen weer teruggaan naar het niveau van voor corona.
Als je je herkansing ook niet haalt, dan zul je volgend jaar het vak opnieuw moeten doen.
Tja, als je voor het tweede tijdvak ook zakt, en school besluit dat je niet voor het derde tijdvak mag herkansen, kun je drie dingen doen: het hele examenjaar opnieuw volgen, het staatsexamen doen of naar het volwassenenonderwijs gaan.
Als u niet geslaagd bent voor een vak, dan kunt u (als u nog een examenbeurt over hebt voor dat vak) het examen opnieuw afleggen. U krijgt 3 examenbeurten per vak per jaar. Als het vak uit een mondeling en een schriftelijk gedeelte bestaat krijgt u per gedeelte 3 examenbeurten.
Nee, je kan geen herexamens eisen. De algemene regel is dat de klassenraad ten laatste op 30 juni beslist of je wel of niet geslaagd bent.
Je behaalt je getuigschrift of diploma als je 50% hebt voor alle vakken van je studierichting.
Om toleranties te kunnen inzetten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet: een 8 of een 9 behaald hebben op de OPO's waarvoor je tolerantie wil inzetten. ten minste 50% studie-efficiëntie hebben.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Als je niet voor al je vakken een resultaat hebt behaald, wordt er geen gewogen gemiddelde berekend en kan je niet worden gedelibereerd. Je hebt maximum 2 tekorten (alles onder de 10/20 is een tekort), geen enkel tekort is lager dan 8/20 en je hebt maximum één 8/20.
6 herexamens op den unief is vrij standaard. Vallen en opstaan hoort er nu eenmaal bij, daarom is het belangrijk dat je de richting graag doet. Het systeem van unief is helelaal anders dan in het middelbaar. Je zal voor bepaalde vakken 3 of 4 examen moeten doen en soms moeilijke keuzes moeten maken.
Ja, normaal gesproken mag iedere scholier na de centrale schriftelijke examens voor één vak één herkansing maken. Je kunt daarmee onvoldoendes wegwerken, om alsnog te slagen, maar je kunt de herkansingen ook gebruiken om een hoger cijfer te halen.
Je kiest zelf of je een vak wilt herkansen of niet, en welk vak je vervolgens gaat herkansen. Je hoeft dus niet per se het vak wat je het slechtst hebt gemaakt te herkansen. Goed om te weten is dat je niets te verliezen hebt met een herkansing: het hoogste cijfer telt altijd.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Weigering tot herinschrijving na te vaak niet slagen voor eenzelfde opleidingsonderdeel. Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.