De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich pas in de pubertijd en zijn voornamelijk te vinden in de schaamstreek en het okselgebied. Vandaar dat een zweetgeur probleem zich vaak ontluikt vanaf een jaar of 14. Wanneer de apocriene zweetklieren overactief zijn, ontstaat er een heftige transpiratiegeur.
Spoel na het douchen alle zeepresten goed weg en verwijder haren die achterblijven in het putje direct. Als je deze haren laat zitten, kan dit ook naar gaan ruiken. Wip het doucheputje eens los, het kan zijn dat onder de deksel van het putje ook haren achter blijven die je op het eerst gezicht niet ziet.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
"Maar wanneer je zweet in contact komt met de bacteriën en zuren in je oksel kan je wel beginnen stinken. Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen.
Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Er is geen enkel bewijs dat deodorant went aan je huid en daardoor na een tijd stopt met werken. Het zit tussen je oren en niet onder je oksels.” Het kan wel zijn dat je op den duur je deodorant niet meer ruikt, omdat je zintuigen gewend raken aan de geur ervan.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Zo'n verstopping ontregelt niet alleen het huishouden, het zorgt ook vaak voor nare geurtjes in huis. Regelmatig alle afvoeren doorspoelen met baking soda, azijn en kokend water voorkomt nare problemen. Rioollucht kan duiden op een slechte ontluchting. Vooral na een hevige regenbui is de stankoverlast dan erg aanwezig.
"Je weet het misschien niet, het is waarschijnlijk niet bekend, maar je verspreidt een bepaalde lichaamsgeur die onaangenaam is, kan je daar wat aan doen?" Op deze manier iemand erop attenderen dat die onaangenaam ruikt is volgens Ritsema het meest gepast. Het woord 'stinken' moet vermeden worden, vindt Ritsema.
Wat je ook dacht, het is niet het zweet dat stinkt. Natuurlijke bacteriën op onze huid voeden zich met ons zweet en scheiden de geur af die wij lichaamsgeur noemen, dit heet ook wel bromhidrose. De warme, vochtige omstandigheden onder onze armen vormen een ideale omgeving voor bacteriën.
Tegen je hand ademen en dan eraan ruiken werkt in veel gevallen niet: je ruikt niets maar kunt evengoed een stinkende adem hebben. Toch kun je wel merken dat je een slechte adem hebt, bijvoorbeeld doordat je veel etensresten tussen je tanden ziet zitten. Ook een aanslag op de tong is een teken van een slechte adem.
Veel mensen controleren hun adem door tegen de hand uit te ademen en dan eraan te ruiken. Dit is echter geen betrouwbare methode. Je raakt ontzettend snel gewend aan je eigen lichaamsgeuren waaronder ook een stinkende adem. Je hebt zelf niet in de gaten dat de adem onfris ruikt, een ander merkt dit wel op.
Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik
Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken.
Spray is minder effectief
Toch raad ik je aan om een goede roller of tube te gebruiken in plaats van een spray. Een van de redenen: de effectiviteit. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11,4% van een spray de huid bereikt. De overige 89,6% komt in de lucht terecht.
De Odorex Extra Dry lijn bestaat uit vier producten; een spray, een depper, een crème en een lotion. De spray leek mij het meest prettigst in gebruik. Bovendien is de spray alcoholvrij, parfumvrij en bevat het als enige van de vier verzachtende allantoïne.
Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie.