Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Vespucci beweert in brieven aan vrienden dat hij op 7 september 1499 als eerste Europeaan op Curaçao de sporen zag 'van zeer grote voeten'. Het eiland werd vanwege de vermeende lengte van zijn bewoners daarom 'Isla de los Gigantes', reuzeneiland, genoemd.
Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Curaçao per jaar. In 2022 waren er in totaal 135.218 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Curaçao.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
In zeer grote lijnen is de taalkundige situatie op de Antillen als volgt. De officiële taal is het Nederlands, op de Bovenwindse eilanden spreekt men Engels en op de Benedenwindse eilanden spreekt men Papiamentu.
Het gaat om de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Aruba. Vanaf 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen ontbonden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat dan uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.
Curacao telt ongeveer 160.000 inwoners. Zo'n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op dit eiland wat met zich meebrengt dat er diverse godsdiensten zijn. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Afrikanen, Nederlanders, Joden, Portugezen, Venezolanen, Surinamers en Chinezen.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Wat betekend Masha Pabien? Masha Pabien wenskaart oftewel gefeliciteerd.
Moru is een bestuurslaag in het regentschap Alor van de provincie Oost-Nusa Tenggara, Indonesië.
Als je wilt vragen hoe het met iemand gaat zet je con ta bai. Mocht iemand dit aan jou vragen dan kun je antwoorden: bon (goed), hopi bon (heel goed), of mi ta bon (met mij gaat het goed).
Toen de Spanjaarden arriveerden, leefden er naar schatting zo'n 2000 Caiquetío-indianen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Volgens de legende waren de nogal kleine Spanjaarden geïmponeerd door de lengte van de indianen, waardoor ze Curaçao aanvankelijk la isla de los gigantes ('het eiland van de reuzen') noemden.
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Wanneer je gaat wonen of werken op Curaçao, is het verstandig om goed na te denken over de kosten. Het leven op het eiland is ietsjes duurder dan in Nederland en de salarissen liggen net wat lager. Maar daar krijg je wel dat heerlijke eilandleven voor terug!