Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
In Vlaanderen wordt meestal van friet, frieten, frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.
'Friet' is een verkorting van het oorspronkelijke 'patates-frites'. In het Zuid-Nederlandse taalgebied lag een verkorting tot 'patat' niet voor de hand, omdat die term er al sinds de 17e eeuw gebruikt werd voor aardappelen.
Patat komt van het Spaanse woord 'patata', aardappel, terwijl friet is genoemd naar het Franse woord 'frite', dat verwijst naar frituren.
oke iedereen zegt dat er geen verschil is maar het dunne is friet en het dikke is patat!
Een meer betrouwbaardere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
Friet is best goed voor je lichaam blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry (lees hier trouwens even hoeveel frietsoorten er zijn). Er zitten namelijk veel meer antioxidantenten in gefrituurde aardappels, pompoen, tomaten en aubergine dan in de gebakken of gekookte versie.
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Wie de eerste friet maakte is niet goed te achterhalen. Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van friet. De belgische historicus Jo Gérard zegt dat hij in een oud manuscript heeft gelezen dat er al friet werd gemaakt in 1680.
patat (zn) : friet, frieten, frites, patates frites, patatje. patat (zn) : klets, knal, mep, oorveeg, pats, slag.
Friet, frieten, patat, patatten. En aardappelen.
De Belg zegt friet en de Nederlander patat. Dat dacht deze Belg toch, tot eind augustus Twitter beheerst werd door #teamfriet en #teampatat.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
French fries zijn frites (friet, patat), van hele dunne, zoals we ze kennen van de fastfoodketens, tot dikke, zoals we ze kennen uit Vlaanderen. Home fries niet meer en niet minder dan onze gebakken aardappelen en worden in de VS heel vaak bij het ontbijt geserveerd.
Belgen noemen de goudgebakken snack van oudsher 'friet', zij staan immers bekend om het maken van de Vlaamse frites. Nederlanders kozen altijd voor 'patat': in 2015 verkoos 55 procent van hen deze term boven de Belgische naam.
Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack.
Naar jaarlijkse gewoonte werd aan het begin van het nieuwe jaar de Beste Frituur van Frankrijk uitgeroepen. Winnaar is La Frite à Dorer, een vaste klant van Pauwels gelegen in Wambrechies op zo'n 20 kilometer van de grens met België.
Zijn friet is regelmatig uitgeroepen tot de beste friet van Antwerpen. De frites van Frieterij zijn “vers gesneden naar grootmoeders recept”. En vooral dat vers gesneden blijkt een belangrijke factor die maakt dat Vlaamse frites vaak zoveel lekkerder zijn dan Nederlandse.
Je kunt af en toe patat eten tijdens de avondmaaltijd, in plaats van bijvoorbeeld gekookte aardappelen. Dat is beter dan wanneer je de friet tussendoor extra eet als snack. Het beste is om aardappelen gekookt te eten, omdat aardappelen door het frituren veel vet opzuigen.
Aardappelen eten we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé. Schil de aardappelen en snij ze in gelijkvormige staafjes van +/- 10 x 10 mm.
Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse "patates frites". In een deel van Nederland is dat in de loop der tijd verkort tot friet en in een ander deel tot patat. Maar dat zorgt voor beide kampen tot extra argumenten waarom het ene woord juister is dan het andere.
Mix van mayonaise, pindasaus en verse fijngesneden uitjes.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Allereerst omdat ze de olie moeten verwarmen waarin ze de friet en snacks bakken. Verder wordt veel friet voorgebakken in de fabriek, die dus ook energie nodig heeft. Daardoor moeten de cafetaria's meer betalen als ze die voorgebakken friet inkopen. En de transportkosten nemen ook toe.
Als je het aantal calorieën van een portie patat vergelijkt met die van aardappelen, dan zie je dat gekookte aardappelen natuurlijk de gezondste keuze zijn.