Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.
Vieze geurtjes in de wasmachine worden veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine. Het kan zelfs tot grijze of bruine vlekken leiden op je schone wasgoed.
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Wanneer jouw wasgoed na het draaien van een was stinkt betekent dit dat er viezigheden in de wasmachine zijn blijven steken. Kijk eens in de wastrommel en inspecteer eens of deze volledig schoon is. Er kan namelijk wasmiddel, schimmel, haar of enkele pluisjes zijn blijven liggen in of achter de trommel.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Gaat het om een écht hardnekkige geur, dan kun je je kleding van tevoren even laten weken. Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat. Gooi er in ieder geval geen wasmiddel bij.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Een kookwas verwijdert alle geur, bacteriën, overtollig wasmiddel en vetten. Met hoge temperaturen kun je je wasmachine reinigen, worden bacteriën gedood en verwijder je vetluis. Herhaal vervolgens de kookwas van 90 graden, maar doe er dit keer een halve liter schoonmaakazijn bij.
Het type textiel
Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
Die typische muffe geur van tweedehands kleding ontstaat omdat er resten huid, zweet en talg achterblijven in kleding. En die vormen op hun beurt weer een mooie voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën, die overigens niet allemaal schadelijk hoeven te zijn maar na verloop van tijd wel allerlei geuren produceren.
Als een normaal wasmiddel niet helpt, kun je ook een beetje witte wijnazijn toevoegen. Dit doodt bacteriën en helpt zo de muffe geur uit je kleding te verwijderen als deze al te veel is ingetrokken. Het is ook belangrijk om je kleren altijd volledig te laten drogen, voordat je ze terug in de kledingkast legt of hangt.
Het ontkalken van je machine
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Te veel wasmiddel zorgt ook voor onnodige belasting van het milieu, verspilling van je wasmiddel en een hoger energieverbruik. Een wasmachine zal dan meer moeten spoelen en stopt pas met draaien als al het schuim uit de trommel is verdwenen. Dit kost dus onnodig tijd en water.