5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten). Dit betekent dat je na ca. 19:00 /20:00 niet meer eet, en pas om 12:00/13:00 's middags eet.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. 's Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag.
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat je een warme maaltijd beter niet meer in de avond kunt eten. Het is namelijk een stuk beter voor je spijsvertering om warm te lunchen. Na een licht, maar voedzaam ontbijt, komt de spijsvertering op gang en draait rond de middag op volle toeren.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Als je jezelf de tijd geeft om ervan te genieten, zit je langer vol en heb je minder gauw weer trek in iets anders. Kortom: zolang je bewuste keuzes maakt wat betreft voeding maakt het tijdstip waarop je eet niet uit. Eten na 20.00 's avonds is dus niet ongezond, zolang je kiest voor een gezonde avondsnack.
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Als je je lichaam gedurende een bepaalde periode geen of veel minder voedsel heeft gekregen, neemt de glucosevoorraad af. Tien tot twaalf uur na je laatste maaltijd is je glucosevoorraad in je bloed helemaal uitgeput en begint je lijf de voorraad in je lever aan te spreken.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Havermout is hét ingrediënt voor de ochtend. Dee vezels zorgen ervoor dat je er lang vol van zit, en ze houden je bloedsuikerspiegel op peil. Je maakt de havermoutpap met water of (plantaardige) melk en je kunt ultiem variëren met toppings, zoals fruit, noten en zaden.