Nederland, België en Duitsland in top 3 landen meeste files.
In 2022 was Londen volgens deze verkeersindex de stad met de meeste files ter wereld. In de Britse hoofdstad, inclusief de voorsteden, is de reistijd zelfs toegenomen.
Filerecords. Al vallen die lengtes nog in het niet vergeleken met de drukte op de weg voor de coronapandemie. Op 22 januari 2019 veroorzaakte sneeuw de langste file ooit. Aan het einde van de middag, stond er ruim 2287 kilometer file op de Nederlandse wegen.
De slechtste tijden. Op dinsdag en donderdag kun je beter activiteiten thuis of op het werk plannen. Vooral donderdag ontwikkelt zich een probleem. Rond de middag op pad gaan lost weinig op, want ook dan ontstaan steeds meer files.
In het algemeen kun je zeggen dat de ochtendspits op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur is en de middag/avondspits tussen 16.00 en 19.00 uur. Rijd dus tijdens deze uren zo min mogelijk op de weg als je dat kunt én als je de spitsdrukte wilt vermijden.
Filezwaarte 2022
Dit concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers, gemeten over alle A en N- wegen in ons land. Grootste knelpunt was de A27 Utrecht richting Breda.
LEIDEN - De N206 is opnieuw de drukste N-weg van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Net als in 2019, het jaar voor corona, stonden op de weg weg tussen Katwijk en Zoetermeer de meeste files.
Andere belangrijke reden van de toenemende verkeersdrukte is de aantrekkende economie. Als mensen meer te besteden hebben, worden meer kilometers gereden. Dat geldt vooral voor de zakelijke markt en de transportsector. Economische groei resulteert in meer transport van goederen en dus meer voertuigen op de weg.
In het wegverkeer zijn de spitsperioden de tijden waarop gemiddeld de meeste files voorkomen. De ochtendspits valt doorgaans in de periode van 7.00 tot 9.00 uur en bij uitbreiding 06.00 tot 10.00 uur. De avondspits valt in de regel tussen 16.00 en 18.00 uur en bij uitbreiding 15.00 tot 19.00.
Het drukste Nederlandse wegvak is de A4 tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein, waar circa 269.700 voertuigen per werkdag voorbij rijden (2017).
1. De langste weg ter wereld. De Pan-Amerikaanse weg strekt zich uit over meer dan 30.000 kilometer van Alaska in het noorden tot het uiterste zuiden van Argentinië. Als automobilist doorkruis je maar liefst 17 landen en reis je door twee continenten met zes tijdzones en vier klimaatzones!
De langste file ooit ter wereld
Duizenden automobilisten zaten in 2010 op de China National Highway maar liefst twaalf dagen vast in een file van honderd kilometer. De auto's op deze snelweg tussen Tibet en Beijing kwamen per dag nauwelijks een kilometer vooruit.
Volgens bijna 2/3 van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is een file een verkeerssituatie waarbij je gemiddeld niet sneller kunt rijden dan 25 km/uur en af en toe stil staat. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat die situatie minimaal 10 tot 20 minuten moet duren om van een file te kunnen spreken (figuur 1).
Aantal auto's neemt toe
Het aantal auto's op de weg neemt elk jaar toe. Volgens Ruud Hornman, verkeersdeskundige aan de Breda University of Applied Sciences, is dat een van de belangrijkste redenen dat er meer files staan. "Als je verkeerssysteem bijna vol zit, is het evenwicht tussen doorrijden en file heel labiel.
Belgische files hebben een aantal structurele oorzaken. De ringwegen van Antwerpen en Brussel zijn sinds de jaren '60 en '70 niet meer aangepast. De capaciteit van die wegen is niet vergroot. Sinds de jaren '90 zijn de meeste inversteringen naar het openbaar vervoer gegaan.
Dagelijks is er kilometers fileleed voor heel veel mensen waarmee veel tijd en geld verloren gaat. Oorzaken zijn er genoeg: te veel verkeer, te weinig wegcapaciteit, ongevallen, wegwerkzaamheden of het weerbericht. Niemand die er iets aan heeft.
We verwachten een gebruikelijk verkeersbeeld. Bij een gemiddelde/normale spits verwachten we tot 350 kilometer file op de rijkswegen.
November is traditiegetrouw dé filemaand. Dat heeft onder meer te maken met de winter(tijd), maar ook met onze vakantiedagen.
Spookfiles zijn files die zonder reden ontstaan. Tenminste, er ging geen ongeluk of afgesloten rijbaan aan vooraf. Tóch ontstaan ze niet helemaal 'vanzelf'. Een bestuurder remt, bijvoorbeeld omdat een andere auto wil invoegen.
Rotterdam is de drukste en duurste Nederlandse stad om in te rijden. Dat blijkt uit de twaalfde editie van de Tomtom Traffic Index 2022: een rapport waarin de verkeerssituaties van 389 steden in 56 landen worden uitgelicht.
De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd. In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.