Het is beter voor je gezondheid om je wasgoed buiten te laten drogen dan binnen. Uit een onderzoek van Macintosh school of Architecture werd duidelijk dat in 25% van de onderzochte huishoudens vaker sporen van schimmels terug te vinden waren wanneer het wasgoed uitsluitend in het huis werd gedroogd.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Tip: In de winter droogt je was buiten sneller dan binnen. Dit komt omdat er binnenshuis meer vocht in de lucht zit en het veel langer duurt voor het water uit het natte wasgoed opgenomen is.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open. Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert.
Buiten heb je het meeste voordeel
Als je de was buiten kan ophangen, valt er écht veel winst te behalen. Ten eerste droogt het bij goede weersomstandigheden het snelst. De wind en zon halen op een natuurlijke manier alle onfrisse en synthetische geurtjes uit de was waardoor het heerlijk fris zal ruiken.
Was binnen drogen met raam open
Met behulp van twee wijd openstaande ramen. Zo kan het vocht snel ontsnappen en zich niet in de kamer verzamelen. Idealiter zitten de twee ramen recht of schuin tegenover elkaar, zodat de lucht ongehinderd door de kamer stroomt. Zo kan je was ook binnenshuis optimaal drogen.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
het regent te vaak. er is te weinig zon. het is véél te vochtig buiten. het is te koud, dus de was droogt veel minder snel.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Buiten de was drogen in de winter
Oké, het duurt wat langer voordat je was droog is dan op een tropische zomerdag, maar nog steeds is buiten de was drogen de beste manier! Op een koude, zonnige winterdag kun je prima het wasgoed buiten aan de lijn laten wapperen. Muffe geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 1,95. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
Het strak naast elkaar ophangen van natte kledingstukken is echter geen goed idee. De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Daarnaast trekt het vocht van het ene kledingstuk in het andere kledingstuk.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Een lading wasgoed droogt langzamer in een was-droogcombinatie droogt dan in een wasdroger. Dit komt door dat kuip van een was-droogcombinatie niet zo koud is als de condensor van een droger. Hierdoor duurt het langer voor je was droog is.
Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt.
Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt. Luchtvochtigheid: Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan worden afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een sneller droogproces.
Wanneer de trommelribben of de trommel vervuild zijn door gebruik van wasverzachter tijdens het wassen, kan dit een slecht droog resultaat veroorzaken. Wanneer de vochtmeting strips vervuild zijn door gebruik van wasverzachter tijdens het wassen, kan dit een slecht droog resultaat veroorzaken.