De blaas slaat tijdelijk urine op. In de nieren wordt continu urine geproduceerd. Deze stroomt via de urineleiders naar de blaas. Bij het opslaan van de urine wordt uw blaas opgerekt totdat het via de plasbuis wordt uitgeplast.
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van uw plasbuis en blaas. Bij dit onderzoek wordt een kijkbuis (cystoscoop) via uw plasbuis naar uw blaas geschoven. De uroloog kan zo uw plasbuis en blaas bekijken. Na dit onderzoek heeft u een volle blaas.
om de blaas volledig te legen kunt u een aantal keren het bekken kantelen (onderrug hol en bol maken), ga daarna weer rechtop zitten en ontspan zoveel mogelijk; knijp tot slot de bekkenbodemspier aan en trek in; veeg niet te veel met toiletpapier. Spoel liever na met wat water en dep daarna droog.
De blaas moet de urine tijdelijk opsparen tot de blaas vol is. Als alles goed gaat, kun je voelen dat de blaas vol is. Tijdens het plassen trekken de spieren in de wand van de blaas samen en wordt de urine naar buiten geperst. Onder in de blaas begint de plasbuis.
Via de cystoscoop krijgt u lauw water in uw blaas, zodat we de binnenkant ervan goed kunnen bekijken. Als u daardoor heel nodig moet plassen of pijn krijgt, waarschuw ons dan. Als we de cystoscoop weghalen, bekijken we ook de plasbuis. Als u dat wilt, kunt u het onderzoek zelf volgen op een monitor.
De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml). Bij tweederde van de vulling treedt een begin van aandrang op, een seintje dat men binnen afzienbare tijd naar het toilet moet.
Een luie blaas kan het gevolg zijn van perifere zenuwschade. Mogelijke oorzaken van deze zenuwschade zijn diabetes, alcoholische neuropathie maar ook vb. chirurgie in het kleine bekken. De aandoening is complex en de exacte oorzaak blijft soms onbekend.
Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Volgens Olaf Vrooman, uroloog in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis, moet je je plas daarom eigenlijk nooit langer dan vier uur ophouden, vertelt hij aan Women's Health.
Kan je je prostaat trainen? Nee het is niet mogelijk om de prostaat te trainen. De bekkenbodemspieren en de blaas kunt u wel trainen, vertelt de bekkenfysiotherapeut.
Blaasretentie niet goed leeg kunnen plassen: blaasretentie
Steeds mindere straal. De urine komt niet meteen als je wilt plassen. Het gevoel dat je blaas niet leeg is. Vaak moeten plassen.
Om goed uit te plassen is het belangrijk dat je rechtop zit (de rug mag iets hol zijn). De uitgang van de plasbuis is dan recht naar beneden. Als je rechtop zit kun je dus het beste je blaas legen.
Houd 48 uur bij wanneer je naar de wc gaat en hoeveel je per keer plast (door het op te vangen in een maatbeker). Op basis van deze gegevens kun je zien bij welk volume plas in de blaas, je aandrang ontstaat om te gaan. In een blaas kan gemiddeld 400 ml.
Vaak de plas ophouden kan bovendien leiden tot een nierbekkenontsteking, met in sommige gevallen zelfs bloedvergiftiging ten gevolg, en andere nierproblemen. Raadpleeg bij een overactieve blaas of een blaasontsteking daarom altijd zo snel mogelijk een huisarts.
ontspan je op het toilet
maar ook hoe. Plassen gaat een stuk makkelijker wanneer je ontspannen op het toilet zit. Adem rustig in en uit, maak je schouders los, zit goed rechtop, laat je knieën losjes uit elkaar en hou de voeten goed gesteund op de grond.
Het afbladderen van verf is het proces waarbij verf plaatselijk in z'n geheel loslaat. Dit komt o.a. door spanning binnenin het verfsysteem of verandering van vorm van de ondergrond (door het weer bijvoorbeeld). Andere redenen zijn de vorming van vocht of gas of dat de verf is aangebracht op een te natte ondergrond.
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Voor een volle blaas is het nodig om één uur voor het onderzoek 500 ml water, thee of limonade te drinken. Drink dit binnen 30 minuten op. Daarna mag u niet meer plassen. Omdat nooit precies te voorspellen is wanneer de blaas vol is, raden wij u aan ruim van te voren aanwezig te zijn op de polikliniek urologie.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing!
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Blaastraining helpt u om de tijd tussen twee toiletbezoeken te verlengen, de blaasinhoud te vergroten en het gevoel van aandrang te controleren wanneer uw blaas onnodig samentrekt. Ook kan blaastraining helpen bij mensen die juist de plas te lang ophouden waardoor ze grote hoeveelheden (>500ml) plassen.
"Bij kou wordt het gevoel van mensen dat ze moeten plassen vaak sterker. Waarschijnlijk komt dit doordat de huid rondom de plasbuis kouder wordt." De plasbuis is namelijk erg gevoelig en strooit bij kou sneller het gevoel rond dat je moet plassen.
Al het vocht dat er in gaat gaat er ook ooit uit. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Maar, 'Gemiddeld gaan mensen zo'n zes tot zeven keer per dag', zegt ze.