Voorzichtigheid bij het gebruik van azijn is geboden. Reeds bij lage concentraties kan het huid- (concentratie 10% of meer) en oogirritatie (concentratie 3% of meer) veroorzaken. Bij hogere concentraties kunnen brandwonden, oogletsels en luchtwegbeschadigingen optreden.
De vloeistof nooit in contact laten komen met gras, planten of dieren. Waarschuwing: Buiten bereik van kinderen bewaren. Bij aanraking met ogen onmiddellijk met overvloedig water afspoelen. In geval van inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en verpakking of etiket tonen.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt. Je ziet dus dat het wondermiddel schoonmaakazijn ook wonderbaarlijk negatieve eigenschappen heeft.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Wat drijft er in azijn? Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen. Deze vlokjes zijn onschadelijk en doen niets aan de smaak, maar zien er inderdaad niet echt appetijtelijk uit.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
De haartjes zijn gevuld met o.a. mierenzuur en histamine. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaten verwijden, het mierenzuur prikt. Door azijn over de aangeraakte plek te wrijven lost de kalk op en laten de haartjes los.
Hoe zuur is azijn? Azijn is een zuurhoudende oplossing met een pH van organische zuren, voornamelijk azijnzuur, en andere organische verbindingen, waarvan vele vluchtige organische stoffen (VOS's) zijn. Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken.
Azijn van voedingskwaliteit is veilig voor consumptie en schoonmaakazijn mag als reinigingsmiddel worden gebruikt.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken.
In de tuin
Denk aan het schoonmaken van de tuinmeubelen (met warm water en een scheut azijn), maar ook het verwijderen van groene aanslag op je tegels. Ook als je onkruid weg wilt halen, kan schoonmaakazijn handig zijn. Spuit wat onverdunde azijn op de vervelende plantjes en het verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Wil je een natuurlijk product gebruiken om vuil van het rubber van je wasmachine te verwijderen? Gebruik dan eventueel wat natuurazijn ( schoonmaakazijn tast het rubber aan). De zuren in azijn doden schimmels, maar kunnen bij veelvuldig gebruik ook het rubber beschadigen.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Het antibacteriële appelazijn doodt het gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Als je last hebt van roos, is het dus een goed idee op appelazijn te gebruiken. En zó gebruik je het zogenaamde wonderspul: Was je haar met je eigen shampoo en gebruik na het wassen het appelazijn als conditioner.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.