Computervirussen heten zo vanwege hun vermogen om meerdere bestanden op een computer te 'infecteren'. Ze verspreiden zich naar andere computers wanneer geïnfecteerde bestanden worden verzonden via e-mail of door gebruikers worden overgebracht op fysieke media, zoals usb-sticks of (in de beginjaren) diskettes.
Malware is een samenstelling van 'malicious' en 'software', oftewel kwaadaardige software. Het gaat om een stuk code dat is geschreven met het doel om gegevens, netwerken of hosts te stelen, beschadigen of verstoren. Meestal wordt malware gemaakt door (groepen) hackers om geld te verdienen.
Als je computer niet goed beveiligd is, kunnen virussen en andere malware op allerlei manieren op je computer terechtkomen. Bijvoorbeeld door te klikken op een link waarmee je op een website komt die malware op je computer zet zonder dat je het weet.
Apps op je telefoon of websites op je laptop openen en werken traag. Als je op een website zit, word je uit het niets naar een andere website gestuurd. Er komen steeds irritante pop-ups in beeld, zelfs als je geen website hebt openstaan. De functionaliteiten doen het opeens niet meer of het hele programma loopt vast.
Malware wordt ontwikkeld door en voor professionele criminelen, ook wel cybercriminelen. Ze gebruiken geraffineerde tactieken. In sommige gevallen hebben ze zelfs computergegevens vergrendeld en voor gebruikers dus ontoegankelijk gemaakt. Ze eisen losgeld van de gebruikers om weer toegang te krijgen tot hun gegevens.
Hoewel bijna alle malware de computer beschadigt en de privacy van de gebruiker schendt, kan de ernst van malware erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Malware versus virus: wat is het verschil? Malware is een samentrekking van 'malicious' (schadelijk) en 'software', en verwijst naar elk type schadelijke software die zich richt op computers of netwerken. Virussen vormen één type malware dat zichzelf kan vermenigvuldigen en verspreiden.
Een worm is een standalone programma dat kopieën van zichzelf maakt om daarmee andere computers te infecteren zonder tussenkomst van de mens. Aangezien ze zich snel kunnen verspreiden, worden wormen vaak ingezet om een payload te installeren (een stukje code dat schade aanricht in het systeem).
Wanneer je toestel plotseling veel meer data verbruikt zonder verklaarbare reden, is het dus tijd om op onderzoek te gaan. Mogelijk heeft een hacker malware op je telefoon geïnstalleerd. Ga naar de instellingen-app van de smartphone en tik op 'Wifi en netwerk'.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus. Een belangrijke eigenschap van een virus is dat ze zich dupliceren en verspreiden zonder dat je dit doorhebt. Net zoals een virus als de griep, bijvoorbeeld. Computervirussen zijn er in alle soorten en maten.
Malware kan uw computer binnendringen (nu even diep ademhalen) als u surft via gehackte websites, klikt op gamedemo's, geïnfecteerde muziekbestanden downloadt, nieuwe werkbalken van een onbekende provider installeert, software van een verdachte bron installeert of een schadelijke e-mailbijlage opent.
Criminelen maken slim gebruik van kwetsbaarheden op computers om ongemerkt hun schadelijke software te installeren. Dankzij die malware kunnen criminelen bijvoorbeeld via internet stiekem meekijken op een apparaat, informatie en bestanden kopiëren of vergrendelen en allerlei instellingen wijzigen.
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
De makkelijkste manier is het verwijderen van de geïnfecteerde app. Dat kan heel makkelijk met Play Protect. Na de scan kun je geïnfecteerde apps deactiveren of verwijderen. Als je een antivirus-app gebruikt, kun je de malware ook direct via die app laten verwijderen.
Je kunt op verschillende manieren besmet raken met ransomware. Het virus kan verstopt zitten in onder andere advertenties op websites of bijlagen in e-mails. Vaak wordt de ransomware verspreid middels een e-mail, waarin de criminelen zich voordoen als een betrouwbare organisatie of kennis (ook wel bekend als phishing).
Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen.
Ransomware, oftewel malware versleutelt alle bestanden op uw apparaat, zodat u ze niet kunt openen zonder een decoderingssleutel. Ook kan het kan het uw apparaat volledig vergrendelen.
Clop Ransomware
Ransomware is malware die jouw bestanden versleutelt totdat je losgeld aan de hackers betaalt. “Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
Is uw Windows installatie echter beschadigd door een virus of malware dan zijn uw herstelpunten ook geïnfecteerd en het herstel mislukt. Dit komt omdat virussen ook de herstelpunten in uw computer besmetten en deze hierdoor onbruikbaar worden. Het herstel zal vervolgens mislukken.