Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken. Krachtig flossen: Flossen met te veel druk kan wat tandvleesbloedingen veroorzaken. Probeer voorzichtig tussen de tanden te flossen om het optreden van bloedend tandvlees te helpen beperken.
Wij adviseren om minimaal één keer per dag te flossen. Het beste moment is 's avonds na het tandenpoetsen om voedsel en tandplak aan het eind van de dag te verwijderen. Als u zich zorgen maakt over tandheelkundige aandoeningen of een gevoeligheid van uw gebit, maak dan een afspraak.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss.
Van tandplak naar tandsteen
Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen.
Terugtrekkend tandvlees kan voorkomen worden door uw mondhygiëne op peil te houden. Dit doet u door twee keer per dag goed te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik daarbij een tandenborstel met zachte haren.
Uit de onderzoeken die de Waterflosser (een monddouche van de firma Waterpik) en de Philips AirFloss vergelijken, komt de Waterflosser beter naar voren. De Waterflosser verwijdert meer plak en vermindert de bloeding en gingivitis beter dan de AirFloss.
Als u een klein beetje last heeft van tandsteen dan kunt u het volgende doen: Flossen, rageren en stokeren. Spoel uw gebit met actief zuurstof. Poets uw tanden met een tandsteenremmende tandpasta.
Het is raadzaam om bij iedere tand of kies een schoon stukje flosdraad te gebruiken. Hiermee voorkomt u dat bacteriën en tandplak van de vorige tand worden meegenomen. Het afspoelen en hergebruiken van flosdraad wordt sterk afgeraden omdat er bacteriën achterblijven op de draad.
Door dagelijks flossen blijven je tanden niet alleen schoon, het bevorderen van een goede mondhygiëne ondersteunt je gezondheid ook nog op andere manieren. Er is zelfs steeds meer bewijs dat tandvleesaandoeningen het risico op een hartziekte verhogen, hoewel meer onderzoek gedaan moet worden om die link te bevestigen.
Is flossen met water goed? Het antwoord is ja. Het belangrijkste voordeel van waterflossen, is dat het veel gemakkelijker is om tussen je tanden en kiezen te reinigen.
Om het gebit goed te kunnen flossen is het belangrijk dat je daar de tijd voor neemt. De meeste tandartsen en mondhygiënisten raden aan om het gebit te flossen voor een periode van 2 tot 3 minuten. Een volwassene heeft maximaal 32 tanden en kiezen. Dit betekent dus 4 tot 6 seconden per tand.
Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
Het lichaam kan reageren op lichaamsvreemde stoffen en zich daarop aanpassen. Kronen en implantaten kunnen dus leiden tot teruggetrokken tandvlees. Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer vanzelf terug. Weefsel wat weg is, blijft weg en zal niet meer aangroeien.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen.
Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.
Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts, maar je kan het proactief voorkomen door een goede poetsroutine met gebruik van een Oral-B® Elektrische tandenborstel.
U kunt dit het beste behandelen door goed te poetsen, flossen, stoken en spoelen met mondwater. Vooral het poetsen is een belangrijke factor om tandplak te behandelen. Door twee maal per dag te poetsen moet het al voldoende zijn om het te behandelen.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Een goede regel is om te beginnen met flossen zodra een kind tanden heeft die met elkaar in aanraking komen. Dit gebeurt meestal rond het tweede of derde levensjaar. Zodra de tanden dit punt bereiken, kunnen er etensresten tussen gaan zitten, zodat er bacteriën kunnen groeien en tandplak kan ontstaan.
Tandenragers, ook wel interdentale borsteltjes genaamd, bestaan uit een klein nylon borsteltje op een metalen draad. Het gebruik van tandenragers om de de interdentale ruimten te reinigen heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van tandenstokers en flosdraad.