Met groene kentekenplaten (handelaarskenteken) mag u met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad op de openbare weg rijden voor bijvoorbeeld een proefrit. Dit mag ook als u in opdracht van een klant een voertuig haalt, brengt of test bij bijvoorbeeld een reparatie of poetsbeurt.
Een groen, of eigenlijk lichtgroen kentekenplaat is een kentekenplaat dat wordt gebruikt voor proefritten.
Groene platen mogen alleen door garages, schade herstebedrijven en auto dealers gebruikt worden. De platen mogen alleen beperkt gebruikt gebruik worden denk daarbij aan een proefrit na reparatie.
Voor wie is deze verzekering? Een handelaarskenteken, ook wel groene plaat genoemd, is met name geschikt voor autohandelaren die geen grote voorraad aan auto's hebben. Ook reparatiebedrijven en garagebedrijven zijn vaak in het bezit van een handelaarskenteken. Ook hoor je vaak de naam HF of HC plaat.
Bijvoorbeeld voor het maken van een proefrit. Op handelaarskenteken.nl kunt u alleen de verzekering voor een handelaarskenteken afsluiten. Het aanvragen van de handelaarsplaten zelf, doet u bij de RDW.
Kosten groene plaat of handelaarskenteken verzekering vrachtwagens. De kosten voor het verzekeren van 1 handelaarskenteken voor vrachtwagens zijn €83,- per maand inclusief assurantiebelasting.
In Duitsland: alleen bedrijfsauto's mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden. Deze bedrijfsauto's mogen daar alleen rijden in verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben.
Er zijn slechts drie landen, België, Luxemburg en Duitsland (naast Nederland uiteraard) waar de groene kentekenplaten gebruikt mogen worden, maar dan wel onder strenge reglementering.
Wees je wel bewust van wat een kleur over jou als persoon zegt. Zo schijnt rood voor energiek en daadkrachtig te staan en geel voor intelligent. Uit Brits onderzoek blijkt dat bestuurders van blauwe auto's het agressiefst rijden. Op plaats twee en drie staan bestuurders van zilveren en zwarte auto's.
een handelaarsplaat mag enkel gebruikt worden door: zelfstandige handelaars of familieleden die aangegeven zijn als helper. vennoten, beheerders en geranten. werknemers (mits een ondertekende toelating van de houder van de handelaarsplaat zich aan boord bevindt)
Met groene kentekenplaten (handelaarskenteken) mag u met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad op de openbare weg rijden voor bijvoorbeeld een proefrit. Dit mag ook als u in opdracht van een klant een voertuig haalt, brengt of test bij bijvoorbeeld een reparatie of poetsbeurt.
Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel? Vanwege de veiligheid: gele kentekenplaten met zwarte tekens zijn 's nachts beter leesbaar dan de donkerblauwe met witte tekens die vroeger gangbaar waren. De eerste gele platen konden in 1975 op vrijwillige basis worden aangevraagd.
U mag alleen blauwe kentekenplaten op uw personenauto/kampeerauto, bedrijfsauto of motor gebruiken in de volgende gevallen: het voertuig is vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg gekomen (datum eerste toelating). het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Een brommer (bromfiets) of bromscooter mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. De brommer herken je aan een geel kentekenplaat. Het dragen van een helm is verplicht!
Bijzondere kentekenplaten
Kentekens voor voertuigen die niet gebruikt mogen worden om passagiers te vervoeren bestaan uit zwarte letters op een groene achtergrond. Dit kunnen bijvoorbeeld auto's, bestelwagens of kleine vrachtwagens zijn die niet voorzien zijn van een achterbank.
De Nederlandse kentekenplaat is geel met een zwart kader. Het heeft ook een blauw vlak voor het EU-symbool en het NL-teken. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken.
De meest ideale kleur? Dat is lichtgrijs. Het is misschien saai, maar krassen en vuil vallen op een lichtgrijze lak het minste op.
Bruin (59%) en zwart (57%) zijn ook kleuren die vaker bij ongelukken betrokken zijn dan andere, gevolgd door geel (55%), blauw (54%), wit (50%) en grijs (50%).
Vergrijzing. Grijs is al achttien jaar de meest voorkomende autokleur, maar in 2000 stond grijs nog op nummer drie, na rood en blauw. Toen waren er 1,1 miljoen grijze auto's; 18 procent van alle auto's. Begin 2022 was het personenautopark flink vergrijsd en was 34 procent van de auto's grijs.
Rode kentekenplaten
Kentekenplaten met rode cijfers en letters zijn handelaarsplaten als ze beginnen met de cijfers 05 of 06, en platen voor een Youngtimer als ze beginnen met het cijfer 07. Deze laatste categorie kentekens mag echter niet voor dagelijks gebruik benut worden.
Handelaarskenteken of groene kentekenplaat (HA,FH of HF)
Een handelaarskenteken is een kenteken voor autobedrijven om met voertuigen uit de bedrijfsvoorraad, voertuigen die het bedrijf bewerkt of herstelt, of voertuigen die geen kenteken hebben, te rijden. Bijvoorbeeld voor het maken van een proefrit.
De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben. Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden. De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters.
Heeft u uw voertuig geëxporteerd, dan mag u het voertuig binnen 14 dagen na export vanuit Nederland naar het buitenland (of naar een haven) rijden. Maakt u bij die rit gebruik van de openbare weg, dan moet u hiervoor een exportkenteken gebruiken.
Ik ben in een ander land ingeschreven
Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw auto met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.
In 2020 hebt u vijf handelaarsplaten. Wilt u een of meer bijkomende handelaarsplaten aanvragen, dan moet u in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 28 februari 2021: al uw handelaarsplaten vernieuwen en. uw aanvraag voor bijkomende handelaarsplaten indienen (12 facturen per bijkomende plaat)