Houd bij het mengen van verf rekening met de volgende punten: Meng niet zomaar verschillende verfsoorten door elkaar. Let er goed op dat je twee verven mengt die allebei op waterbasis óf terpentinebasis zijn. Als je waterbasis met terpentinebasis mengt, hecht de verf niet goed.
Er zijn verschillende manieren op zelf je verf te mengen. Zo kun je met speciale kleurpasta's werken die te koop zijn in de bouwmarkt of gewoon twee verschillende kleuren verf mengen. De eerste optie is geschikt voor zowel water verdunbare als terpentine verdunbare verven.
Dat kan hoogstwaarschijnlijk wel, enige waar u op hoeft te letten is de verdunning. Is de wijzonol en de histor beide waterverdunbaar (staat op het etiket) dan kunt u deze met een gerust hart met elkaar mengen.
Wanneer je een mooie basiskleur hebt, maar die te donker vindt kun je deze zelf lichter maken door wit toe te voegen. Mijn favoriete mengkleur is eerdergenoemde basic beige, omdat deze qua ondertoon een match is met de rest van het interieur. Ik weet inmiddels dat ik deze tint in elke ruimte kan gebruiken.
Voor het mengen van verf heb je net wat andere kleuren nodig. De basiskleuren rood, geel en blauw zijn namelijk niet in staat om zuiver paars of groen te mengen. Om kleuren verf te mengen heb je de kleuren geel, cyaan (een lichtere variant van blauw) en magenta (een variant van rozemet paarse invloeden) nodig.
Verf kun je vrijwel in elke kleur laten mengen, gewoon bij de bouwmarkt of verfwinkel. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken over de soorten verf of bang te zijn dat je een misstap maakt met de verkeerd gemengde kleur verf.
Antwoorden (1) Ja, dat kan. Vooral voor het maken van lichte pastelkleuren kun je prima een klodder acrylverf door de witte muurverf roeren. Goed roeren, ook langs de randen en over de bodem van de pot zodat echt alle verf heel goed gemengd is.
Schilderen kun je beter van het licht af doen. Op die manier kun je in je eigen schaduw werken. Je werkt het beste bij daglicht. In dit licht zie je de meest realistische weergave van de kleur van je werk.
Donkere muur overschilderen in lichte kleur
Gaat u een donkere muur schilderen, dan moet u minimaal 2 lagen verf aanbrengen om deze goed dekkend te krijgen (vaak 3). Het voorstrijken (indien nodig) tellen wij daarbij dus niet mee. Zowel latex als spack kan in heel veel (lichte) mengkleuren worden gemend.
Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen. Schilder vervolgens met een kwast de hoeken en pak dan een roller voor de rest.
Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken. Gebruik genoeg primer bij het schilderen van 1 laag. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er vaak in te dunne lagen geschilderd.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Primaire kleuren kunnen niet door de gebruiker worden gemengd. De drie basiskleuren, ook wel primaire kleuren genoemd, kunnen niet worden gecreëerd door andere kleuren te mengen. Deze primaire kleuren zijn rood, blauw en geel.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
RAL 9010: zuiver wit
RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel. Dat maakt deze tint wit precies goed voor heel veel interieurs.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Kwaststrepen in de muurverf kun je oplossen door met een vachtroller over de nog natte verflaag te rollen. Kwaststrepen in je lakwerk zijn vaak de oorzaak van het gebruik van een niet geschikte kwast en/of het te dun aanbrengen van de lak.
Eén van de meest beproefde methodes voor een strakke lijn verven op muur of plafond is het plaatsen van schilderstape. Deze tape wordt meestal gebruik om oppervlakken af te plakken waar je geen verf op wilt krijgen. Maar voor het schilderen van strakke lijnen is tape ook een handig hulpmiddel.
Wat is acrylverf? Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel 'watergedragen verf') die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.
Beige: In plaats van geel, moet je wit toevoegen om bruin in beige te veranderen. In plaats van wit toe te voegen aan bruin, neem je een beetje witte verf in een kommetje en meng je er beetje bij beetje een beetje basisbruin doorheen om de juiste tint te krijgen.
Maar wist je ook al dat er héél veel verschillende verfsoorten zijn waarin je jouw kleur kunt laten mengen? Wij hebben latex voor je muur, maar er is ook lak (hoogglans of zijdeglans) voor je houtwerk en meubelen.