Als je het gevoel hebt dat er niet naar je wordt geluisterd is het interessant om aan zelfonderzoek te doen. Wat maakt dat de ander je over het hoofd ziet? Of je zelfs doelbewust negeert? Is je stem te zacht?
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Narcisten horen niet omdat ze alleen naar zichzelf luisteren. Inderdaad, de narcistische persoonlijkheid ligt achter veel van je frustrerende situaties als het gaat om communiceren. Deze mensen letten nooit op de perspectieven van anderen.
“Wat hebben jullie mij horen zeggen? Ik blijf namelijk maar praten omdat ik het gevoel heb dat jullie nog niet gehoord hebben wat ik eigenlijk wil zeggen.” “Ik wil graag mijn punt duidelijk maken én ik wil graag dat jullie je niet storen aan mijn lange verhaal.
Laat iemand uitpraten
Assertief communiceren, betekent ook: luisteren. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander.
De eerste is door te zeggen dat je graag eerst je redenering wil afmaken en daarna direct in zal gaan op de interessante en terechte vraag. Op die manier houd je maximaal de aandacht vast voor jouw verhaal en stel je de vragensteller gerust dat je op een later moment in zal gaan op zijn vraag.
Er zijn verschillende redenen waarom partners in onbegrip en afhaken terechtkomen. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je je niet erkend voelt door de ander. Er zijn verschillende manieren om in je relatie in een patroon van onbegrip en afhaken te belanden.
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
introvert bijv. naamw. Uitspraak: [ɪntro'vɛrt] als je je gevoelens vooral voor jezelf houdt Voorbeeld: `Introverte mensen zijn rustig, zeggen niet veel en zijn liever alleen dan in een gezelschap.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Als hij geen empathie kan opbrengen, kan hij niet beter leren luisteren. Als je man weinig empathie kan opbrengen wordt het onmogelijk om hem te leren beter naar je te luisteren. Hij heeft namelijk zijn volledige aandacht nodig, om een poging te doen jou beter te begrijpen.
Mensen die anderen steeds in de rede vallen, laten hun gesprekspartner niet uitpraten, zegt Wilson. De reden is meestal dat deze mensen denken te weten welke richting het gesprek opgaat en wat de gesprekspartner zal gaan zeggen.
Kristien Vryhe baat een café uit, ook zij weet dus hoe je een gesprek met een onbekende aanpakt. "Houd het luchtig en grappig. Start met een complimentje, of zoek een gemeenschappelijk onderwerp waarover je kan praten. En probeer niet te vervallen in negativiteit.
Egocentrisme. Iemand die veel te veel over zichzelf praat, heeft geen duidelijke grenzen gesteld tussen zichzelf en zijn omgeving. Hun narcistische persoonlijkheid zorgt ervoor dat ze niet in staat zijn zich te realiseren dat zij niet het middelpunt van de wereld zijn.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Als praten lastig is, kan je ook minder goed om hulp vragen, bijvoorbeeld in een gesprek met de huisarts. Problemen met spraak of taal kunnen grote gevolgen hebben voor je sociale leven. Als spreken vermoeiend is, wil je misschien minder vaak op bezoek, of naar een feestje. Of je wil maar eventjes gaan.
Zelf eenzaamheid aanpakken
Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Invloed van de omgeving
'Blijf iemand betrekken, ook al zijn ze stil of zeggen ze vaak 'nee'. Je pogingen worden echt gewaardeerd, ook al lijkt het van niet. En durf met diegene te praten, ook over hun eenzaamheid. Wat je vooral niet moet doen is een eenzaam iemand zielig vinden of alleen uitnodigen uit medelijden.
Vooral als het echt, écht een heel belangrijke issue is waar jullie relatie door verandert, is het belangrijk om niet te doen alsof het er niet is. Dat klinkt misschien als de makkelijkste optie, maar het probleem is er niet mee weg. Dus zorg dat jullie er (regelmatig) over praten met elkaar en luister ook naar elkaar.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag. Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Een aantal zaken om in gedachten te houden, om jullie onderlinge communicatie te verbeteren: Praat vanuit je eigen behoeften en gevoel, niet over wat de ander verkeerd zou doen. Probeer elkaar niet te onderbreken of in de rede te vallen. Praat niet te lang achter elkaar, geef de ander ook de ruimte.