Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond. Je kunt rond de jaarwisseling genieten van een lekkere oliebol, maar net als bij koek en snoep geldt: neem er niet te veel van.
Een appelbeignet (met gat en dun laagje deeg) is gezonder dan een oliebol; Let op, de dikke zonder gat zijn juist vaak extra gevuld en er zit meer deeg en suiker omheen. Ze zijn juist minder goed dan een oliebol. Worden vaak 'appelflap' genoemd, maar die zijn driehoekig en met bladerdeeg.
Appelflappen zijn gezonder dan oliebollen
Een oliebol heeft veel minder calorieën dan een appelflap van bladerdeeg. In een oliebol zitten 161 calorieën. Zitten er krenten of rozijnen in, dan heeft de oliebol 179 calorieën. Een appelflap van bladerdeeg bevat er twee keer zoveel: maar liefst 361 calorieën.
Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen. Toch komt het voor dat we een dag later soms opeens een kilo zwaarder zijn.
Televisieprogramma Willem Wever ontdekte ooit dat Nederlanders gemiddeld acht oliebollen per persoon per jaar verorberen. Onze stad heeft ongeveer vijftigduizend inwoners. Dat betekent dat we ongeveer 400.000 oliebollen per jaar eten!
U verwacht het misschien niet, maar in die zoete oliebollen zit ook gewoon zout! Gemiddeld bevat één oliebol iets meer dan een halve gram zout.
Waar de oliebol - zoals de naam doet vermoeden - bolvormig is, was de oorspronkelijke oliekoek plat. De reden daarvoor is de hoeveelheid olie waarin de koek gebakken werd. Om een mooie ronde bol te krijgen is namelijk een flinke pan olie nodig en daarvoor was in de middeleeuwen doorgaans te weinig geld.
Om een halve kilo aan te komen, moet je al 3500 calorieën extra eten , dus boven op de 2000 die je gemiddeld nodig hebt per dag. Dat zijn al 20 oliebollen met rozijnen en krenten. Om een kilo aan te komen, zit je dus snel geteld op 39 oliebollen (zonder poedersuiker).
1 Een bol met krenten is de officiële oliebol: fabel
"Van oudsher is een oliebol zonder krenten. Later, toen mensen meer geld hadden, werd dit aan het recept toegevoegd", aldus Theo Spil, eigenaar van bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater. Die versie met krenten bevalt nog steeds, zegt Muller.
Uit de caloriechecker van het Voedingscentrum blijkt dat oliebollen per 100 gram 248 calorieën, officieel: kilocalorieën, bevatten (oliebollen met krenten: 275 calorieën). Eierkoeken een stuk meer: 310 calorieën. Een oliebol bevat ook ongeveer de helft zoveel koolhydraten als evenveel eierkoek.
Er zit 6,2 gram vet in 1 stuk (65 gram) oliebol, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een perfecte oliebol is bolvormig zonder droge stekels en heeft een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Ook vanbinnen moet de oliebol er natuurlijk mooi uitzien. We zien dan het liefst een open, honinggraatachtige structuur met veerkracht.
Een oliebol is een traditionele Nederlandse snack, die vooral op oudjaarsavond wordt gegeten. Het is een bal van gistdeeg die wordt gefrituurd in olie. Van oorsprong zijn oliebollen geschikt voor veganisten. Een traditionele oliebol bevat enkel bloem, water, gist, suiker en zout.
Traditioneel worden oliebollen gemaakt van (witte) bloem, gist en melk. Daarna worden ze gefrituurd. Tips voor het bakken van oliebollen: Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie.
Hoeveelheid eiwit in oliebol:
4,3 gram. in 1 stuk (65 gram)
Vandaag de oliebol: een zeer oude traditie! Geloof het of niet, maar al bij de Bataven en de Friezen, aan het begin van de Christelijke jaartelling, werden aan het einde van het jaar bollen gebakken die te vergelijken zijn met de oliebol. Tijdens het Joelfeest werd voedsel geofferd om de goden tevreden te stellen.
Het landelijk record van meeste oliebollen achter elkaar eten is geëvenaard bij de eetwedstrijd van Nico Sterrenberg. Het record staat op 13 oliebollen in twaalf minuten.
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt.
In Duitsland kennen ze geen oliebollen zoals wij die kennen. Hier worden bijvoorbeeld Krapfen, ook wel Berliner bollen genoemd, gegeten. Deze zijn echter gewoon het hele jaar verkrijgbaar en niet specifiek voor de jaarwisseling.
Dat de oliebol of -koek naar Amerika is meegereisd met immigranten staat wel vast. De schrijver Washington Irving heeft het in een publicatie uit 1809 al over doughnuts, die een soort 'olykoek' zijn. Gaandeweg is de spelling versimpeld van doughnut naar donut.
Sefardim, die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten zouden hun recepten hebben meegenomen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. Er zijn nog meer redenen om een Sefardisch-Joodse oorsprong voor de oliebol aan te nemen.
Suriname en India: de ghul ghula
De oliebol bestaat uit minder deeg dan die van ons. Dit heeft als doel de fruitsmaak te laten overheersen. Daarom bestaat de oliebol voor een derde uit banaan en twee derde uit deeg. De ghul ghula wordt veel gegeten tijdens Holi, het Hindoestaanse lentefeest in India.
Om te zorgen dat de oliebollen niet te vet worden, doe ik een klein beetje boter door het beslag. De boter stoot de olie af waardoor ze dus niet te vet worden.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.