Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
Voor een toets rekenen 2F is de cesuur gesteld op 65%. Een student die deze vaardigheid beheerst op minimaal niveau (met een score van 65%), scoort een 6,0. Een student die deze vaardigheid op maximaal niveau beheerst (met een score van 100%), scoort een 10,0.
vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Of je een vrijstelling van het nieuwe rekenexamen krijgt, hangt af van het niveau van je vorige rekenexamen (2F of 3F). De school kan ook eigen voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat je vorige rekenexamen niet te lang geleden is. Of dat je een rekenexamen maakt dat past bij je opleiding (beroepsgericht rekenexamen).
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
De nieuwe rekeneisen gaan uit van functionele en realistische situaties. Dat zijn situaties die herkenbaar zijn in het dagelijks leven van de student of voor het beroep waarvoor hij/zij wordt opgeleid. De eisen zijn zo opgesteld dat ze gedrag beschrijven: de eisen kennen de vorm van descriptoren.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen.
Rekenexamen in het mbo telt straks mee
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
De referentieniveaus 2F en 3F onderscheiden zich in de mate van abstractie, nabijheid en complexiteit. Op niveau 2F zijn de onderwerpen concreter en meer vertrouwd dan op niveau 3F. Niveau 3F kent meer complexe teksten, met een hoger abstractieniveau.
niveau 2F: niveau dat leerlingen aan het einde van het VMBO bb/kb of MBO 1/2/3 bereikt moeten hebben. Dit is het niveau dat iedere Nederlander zou moeten beheersten om maatschappelijk te kunnen functioneren.
Verband tussen streefscore en referentieniveau
Hieronder staat een voorbeeld van de schaalverdeling bij de referentieniveaus op het gebied van begrijpend lezen Nederlands. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat een leerling niveau 2F bereikt heeft op het moment dat zijn score is opgelopen tot 982.
Referentieniveau voor groep 8
Als je aan het einde van groep 8 referentieniveau 1F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen voldoende. Als je referentieniveau 1S of 2F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen zelfs nog beter.
Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing. Je mag ook op een hoger niveau (maximaal 3F) herkansen. Jouw school mag je ook meer dan 2 kansen aanbieden.
Voor taal zijn vier niveaus beschreven: 1F, 2F, 3F en 4F. Men maakt wel onderscheid in een S- niveau en een F-niveau, maar niveaus vallen samen: 2F is hetzelfde niveau als 1S, 3F is hetzelfde niveau als 2S en 4F is op hetzelfde niveau als 3S. Men kan dus volstaan met het beschrijven van de F-niveaus.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 10 weken weer afrijden.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Iedere student moet een of meerdere examens afleggen. Dan kan het gebeuren dat je niet slaagt voor een examen of dat je een examen mist. Hierdoor ga je richting de herkansingen. De Examencommissie beslist dan of je recht hebt op één of meer herkansingen.
Leerlingen zonder wiskunde krijgen vanaf komend schooljaar een apart schoolexamen rekenen. De VO-raad heeft zich altijd verzet tegen de centrale rekentoets omdat deze onevenredig zwaar meetelde in de slaag-zakregeling en daarmee te bepalend werd voor het wel of niet halen van het diploma.
Waarom nieuwe rekeneisen? Voor mbo-studenten is het belangrijk om rekenvaardig te zijn in hun studie én dagelijks leven. Daarom wil de mbo-sector rekeneisen die passen bij elk niveau en die aansluiten bij de leefwereld van de student.
Die op 3f vond ik erg pittig. Er zit wel een heel groot verschil tussen qua niveau tussen de 2f en de 3f. Die op 3f vond ik erg pittig. Een rekentoets op 2f niveau halen is de voorwaarde om mbo niveau 4 te mogen doen..
Mbo-niveau 1: entreeopleiding
Voor de entreeopleiding heb je geen diploma nodig van een vooropleiding. Met een diploma op mbo-niveau 1 kun je als assistent gaan werken op de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook door naar mbo-niveau 2. Tijdens de entreeopleiding krijg je individuele coaching en loopbaanbegeleiding.