Blik en glas zijn allebei tot in de eeuwigheid te recyclen zonder dat ze hun kwaliteit of eigenschappen verliezen. Daarmee verdienen ze eigenlijk allebei duurzaamheidspunten! Toch lijkt blik te winnen op het recyclepunt, doordat de recycling daarvan veel meer energie bespaart dan bij glas.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm². Hieruit volgt dat een tetra-pak beter is dan nieuw glas.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
De consument vindt papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Gfk (2013) in opdracht van Milieu Centraal. Een duurzame verpakking is volgens de consument een verpakking die wordt hergebruikt. En karton blinkt daarin uit.
Glas is een waardevol product dat al een lange geschiedenis heeft. Glas is onbeperkt te hergebruiken en is bovendien een van de goedkoopste grondstoffen. De mogelijkheden van glas zijn daarmee eindeloos. Zelfs wanneer u glas naar de glasbak brengt, is het nog steeds te hergebruiken om er weer iets nieuws van te maken.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
Doordat het glas goed isoleert, hoeft u minder te stoken en verbruikt u dus minder energie. Dit leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar is ook goed voor het milieu.
Eén product heeft ten opzichte van alle andere producten een andere vorm. Hiermee is deze direct onderscheidend, uniek en herkenbaar. Er zijn er algemene richtlijnen voor een goede vormgeving van je verpakking die je kunt volgen. Bijvoorbeeld dat mensen rondingen aantrekkelijker vinden dan rechte lijnen.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Papier en karton zijn bij uitstek producten van de toekomst en dus een milieuvriendelijk alternatief voor plastic. De papierketen is immers pionier van de bio-economie, 100% circulair, gebruik makend van de hernieuwbare grondstof hout, volledig recycleerbaar en bio-afbreekbaar.
Glas is geschikt om levensmiddelen te verpakken met een lange houdbaarheid; van enkele weken tot een aantal jaar. Het nadeel van glas is het gewicht dat nodig is om een bepaalde sterkte te bereiken en daarmee breuk te voorkomen. Zand is de basisgrondstof voor de productie van alle soorten glas.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Nieuw glas kost veel energie
Ook hergebruik kost energie, maar recycling spaart 15 procent energie uit. Glasscherven smelten namelijk bij een aanzienlijk lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas. Glas is eindeloos te recyclen, waarmee veel nieuwe grondstoffen kunnen worden bespaard.
Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Vlees heeft een grote impact op het milieu. Daarnaast kun je ook op andere dingen letten zoals je keuzes voor drinken, groente en fruit of waar producten vandaan komen zoals tropische gebieden.
Wat gebeurt er met ingeleverde blikjes? De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen. Dit bespaart kostbare grondstoffen en helpt bij het verminderen van afval en CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.
Volgens Milieu Centraal duurt het meer dan vijftig jaar voordat een aluminium blikje in de natuur is afgebroken. "Ook komen deze blikjes vaak in maaimachines terecht en de scherpe stukjes kunnen dieren verwonden. In zo'n metalen verpakking zit vaak ook nog inkt.
Dit zijn producten geproduceerd van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen. Minimum 90% van het materiaal bestaat uit hernieuwbare grondstoffen die in de natuur of via ecologische kringlopen terug te vinden zijn.
Een duurzame verpakking is meer dan een verpakking waarvoor zo weinig mogelijk materiaal is gebruikt. Of die grotendeels bestaat uit hernieuwbare of gerecyclede materialen. Al tijdens de productie kunnen fabrikanten duurzame technologieën gebruiken. Zo kunnen ze verspilling van grondstoffen zo veel mogelijk voorkomen.
Mogelijke problemen bij glas/folie panelen zijn : De zonnecellen zijn aan de onderkant minder goed beschermd door de polymeerfolie). De cellen zijn ingebed in de EVA-folie (lamineerfolie) en de polymeerfolie en worden bij doorbuiging uitgerekt. Dit kan ertoe leiden dat de cellen scheuren.
Bij glas-glas beschermt het glas de zonnecellen tegen vermogensverlies waardoor de panelen langer meegaan en op den duur meer opbrengen dan glas-folie panelen. Glas-glas fabrikanten beweren dat deze panelen op den duur 25% meer opbrengst hebben.
Glas moet onderhouden worden. Veel mensen denken er niet goed over na, maar als dat niet goed gebeurd, zal het veel korter mee gaan dan in eerste instantie mogelijk zou zijn. Zo komt lekkend dubbelglas veel voor en worden rottende kozijnen vaak gezien als een groot probleem als het gaat om achterstallig onderhoud.