Digitale sporen zijn te vinden op heel verschillende apparaten, soms in enorme hoeveelheden. Voorbeelden van digitale sporen zijn Whatsapp-berichten in een telefoon, e-mailadressen in een computer of GPS-locaties in een TomTom. Maar ook een bankpas of een brandmelder bevat digitale sporen.
Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op je computer worden opgeslagen door een website die je bekijkt. Daarmee is je computer te herkennen tijdens het bezoek van deze en ook andere websites, die dezelfde cookies gebruiken. Als je websites bezoekt, houdt je computer, tablet of smartphone hier een overzicht van bij.
Een voorbeeld van sporenonderzoek is het achterhalen van wie een, op plaats delict gevonden, mobiel toestel is. Je kunt niet achterhalen via data van het mobiele toestel wie de daadwerkelijke persoon was die op dat moment op dat mobiele toestel zat.
Forensisch onderzoek plaats delict
Werk je als forensisch onderzoeker plaats delict, dan maak je sporen zichtbaar op de plaats van een misdrijf of ongeluk. Je stelt bijvoorbeeld vingerafdrukken, genetisch materiaal of voetstappen veilig, en onderzoekt en analyseert de onderlinge samenhang van sporen.
Het onderzoeksgebied digitale technologie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) houdt zich bezig met het achterhalen en doorzoekbaar maken van digitale sporen.
Sporen analyseren. De forensische recherche zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen. Die sporen stellen we snel en zorgvuldig veilig, om ze in het laboratorium verder te onderzoeken.
Het doel van sporenonderzoek is waarheidsvinding. Oftewel: nagaan wat de oorzaak of reden is van een misdrijf of 'ongeluk'. Sporen helpen bij het achterhalen wat er precies gebeurd is. Bij de politie doet de club Forensische Opsporing in de meeste gevallen het sporenonderzoek.
Door microscopie, biochemische, immunologische tests of RNA-onderzoek, kan hij sporen nader onderzoeken op de aanwezigheid van bijvoorbeeld bloed, sperma of speeksel. Via DNA-onderzoek stelt hij vast van wie het aangetroffen celmateriaal afkomstig kan zijn.
De politie doet sporenonderzoek en verhoort getuigen en verdachte(n). Is het onderzoek afgerond en de verdachte opgepakt? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Wanneer iemand je website bezoekt herkent de software het bedrijf én de persoon, maar wordt er geen persoonlijke identificeerbare informatie aan dit bezoek gekoppeld. Pas zodra een bezoeker de interactie aangaat met je website en zijn gegevens achterlaat wordt deze herkent.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Doe aangifte bij de politie
U moet aangifte doen bij de politie als u wilt dat er een strafzaak komt. De officier van justitie beslist zelf of hij genoeg bewijs heeft en een strafzaak begint. Heeft u te weinig bewijs? Maak dan een melding bij de politie.
U kunt een brief schrijven aan de officier van justitie. Op de brief die u heeft gekregen of op Mijn Politie vindt u de contactgegevens van de officier van justitie. In de brief vertelt u waarom u vindt dat uw zaak moet worden onderzocht. Slachtofferhulp Nederland kan u daar mee helpen.
De politie onderzoekt een onnatuurlijk overlijden altijd. Dit gebeurt door een rechercheteam. Rechercheurs verhoren in het onderzoek onder meer vrienden, familie en bekenden van het slachtoffer, en getuigen.
DNA-profiel niet langer dan twintig jaar bewaard blijven.
DNA diagnostiek
Voor onderzoek aan erfelijke ziektes heb je soms het DNA nodig van het ongeboren kind. Dat DNA kun je halen uit vruchtwater (vruchtwaterpunctie Wikipedia, de Verloskundige) of uit chorionvlokken (vlokkentest Wikipedia, de Verloskundige).
Sinds 2 jaar nemen wij een paar haren af van de overledene en doen die in een envelopje. Uiteraard na toestemming van de familie. Deze haren zijn tot een aantal jaren na dato bruikbaar voor DNA onderzoek. Hoe lang het bruikbaar is, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk tientallen jaren.
De selectieprocedure voor de digitale recherche bestaat uit verschillende onderdelen. De totale procedure kan 8 maanden duren. Daarna volg je een 14-weekse interne opleiding om de bevoegdheid tot opsporing te verkrijgen en de politiecontext te leren kennen.
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen die in hun gedrag over de grens zijn gegaan of dit dreigen te doen. Dit gedrag komt mede door psychische problemen, vaak samengaand met verslavingsproblemen en/of licht verstandelijke beperking.
Een rechercheur gaat daarom meestal eerst naar de plaats delict om een beeld te krijgen van het misdrijf en bewijsmateriaal te verzamelen. Ook onderzoekt de rechercheur of er getuigen waren bij het misdrijf en praat met mensen die in de omgeving wonen om meer informatie te verkrijgen.
In tegenstelling tot de dacty-sporen zijn de schoen- en bandensporen vaak zichtbare sporen. Toch bestaat een be- langrijk deel van de schoensporen ook uit niet zichtbare (latente) sporen. En ook bij de schoensporen geldt dat bruikbare kwaliteit van een latent spoor vaak groter is dan die van een zichtbaar spoor.
In een politie-onderzoek worden veel verschillende sporen onderzocht, de resultaten geanalyseerd, soms nog meer sporen (veiliggesteld en) onderzocht en ook de resultaten van deze onderzoeken moeten worden geanalyseerd voordat er conclusies kunnen worden getrokken omtrent het gehele onderzoek.
Het duurt soms maanden voordat onderzoeksresultaten bekend zijn of een verdachte kan worden aangehouden. Na een misdrijf zijn er vele en vele sporen te vinden op een onderzoekslocatie. Een onderzoek op een plaats delict of plaats incident kan soms tot wel dagen duren.
Om uw persoonsdossier in te zien, moet u een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail. Bij dit verzoek moet u uw naam, adres en telefoonnummer vermelden. Ook moet u een kopie van een geldig identiteitsbewijs meesturen.