Hier kan echt tot in de kleinste details een geanimeerd gesprek over gevoerd worden. En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
De lunch is een Franse uitvinding en nog steeds een geliefd moment van de dag. Het woord komt van 'disjejunare' of 'disjunare' (Lat.), het onderbreken van het nachtelijke vasten. 'Ontbijten' betekent hetzelfde, namelijk 'beginnen te bijten'. Het déjeuner was dus oorspronkelijk de eerste maaltijd van de dag.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken.
Het gewone stokbrood van 250 gram heeft een klein zusje: la ficelle van 125 gram.
Een langwerpig afgerond brood dat in het midden breder is dan aan de uiteinden. Leuk detail: de naam is afgeleid van 'bastaard': doelend op een 'mislukt' stokbrood, qua vorm dan. Oorspronkelijk een baguette dus, wat ook meteen een hoop uitlegt over de oorspronkelijke smaak.
Tussen ontbijt en lunch. Dat werd dus brunch. Tussen lunch en diner heet tegenwoordig drunch. Brunch kennen we allemaal.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Dinchen. Je kent het woord misschien niet, maar zult er ongetwijfeld de komende weken mee te maken krijgen. 'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Daar zit inderdaad het grote verschil: door latere werk- en eettijden schuift alles op in Frankrijk. Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen. Het Middelnederlandse 'ont' betekent 'voorafgaand aan'. Het woord 'bijt' is afgeleid van bijten of eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als 'het beginnen aan eten'.
Vertaal siësta van Nederlands naar Frans
sieste; dodo; méridienne; petit somme; somme.
Waar denk je aan als je aan Frankrijk denkt? De meeste mensen denken dan aan wijn, kaas en stokbrood. Anderen denken aan de Eiffeltoren, de tour de France en het typische Franse eten.
Een brunch is een verlaat ontbijt of een vroege lunch. Brunch is, zoals de naam al een beetje weggeeft een combinatie tussen breakfast (ontbijt) en lunch.
Een ontbijt in combinatie met de lunch, dus een ontbijt laat in de ochtend maar nog vóór de middag, wordt een brunch genoemd.
Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250 °C. Het bakken van een groot brood duurt een half uur tot drie kwartier. Kleine broodjes (kleinbrood) worden doorgaans gebakken in tien tot vijftien minuten.
Casinobrood is brood dat wordt gebakken in een bus (broodblik) dat met een deksel gesloten wordt. Zo'n afgesloten blik wordt casino genoemd, Italiaans voor huisje.
Kramiek of Cramique is een zoet met rozijnen gevuld brood uit België en uit de grensstreek met België in Frankrijk en Luxemburg. Traditioneel al eeuwen lang in deze gebieden gemaakt. Het wordt vooral met een tas koffie voor het ontbijt gegeten dan vaak besmeerd met boter en/of jam.