Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups. De grootte hangt af van welke kever de larve afkomstig is.
Om engerlingen te bestrijden, is het belangrijk om aaltjes te gebruiken. Preventie is belangrijk, dus voorkom dat larven in het gras komen door je gras goed te onderhouden. Uiteindelijk gaan engerlingen vanzelf weg en als ze geen schade achterlaten is er niks aan de hand.
Engerlingen bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen! De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze.
Hoe kunt u engerlingen bestrijden? Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is er nog maar één oplossing: het toepassen van natuurlijke vijanden de zogenaamde aaltjes oftewel nematoden. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan.
Van eind mei tot in het najaar kunnen de kevers waargenomen worden, met een piek in juli en augustus. De larven zullen vanaf ongeveer augustus tot in juni van het jaar daarop in de grond zitten voordat ze gaan verpoppen.
De engerlingen van soorten die meerdere jaren over hun ontwikkeling doen zijn als larve (engerling) in staat droogte te overleven door dieper de grond in te kruipen en eventueel voor langere tijd hier te overleven door hun metabolisme (stofwisseling) stop te zetten.
10-15 cm diepte. Deze eitjes komen na ca. 4-6 weken uit en zo zijn de vraatzuchtige Engerlingen geboren. Sommige Engerlingen kruipen gedurende de wintermaanden diep onder de grond en komen bij het stijgen van de bodemtemperatuur weer bij de graszode, waar weer grote schade wordt aangericht.
U herkent engerlingen als een dikke larve met een witte, grijze of geelwitte kleur. Engerlingen kenmerken zich door hun bruinoranje kop. Hiermee onderscheiden ze zich dus van emelten, die moeilijk te herkennen zijn gezien een duidelijke kop ontbreekt.
ETEN: De engerling eet wortels van planten: van grassen maar ook bomen. Natuurlijke vijanden van de larve zijn vogels zoals kraaien en spreeuwen. Ook zoogdieren zoals mollen, wilde zwijnen, dassen, vossen en egels lusten wel een hapje! Dolkwespen hebben zich gespecialiseerd in het parasiteren van engerlingen.
Emelten in je gazon herken je aan een aantal signalen. Zijn er opeens veel vogels aan het pikken in je tuin? Voornamelijk spreeuwen zijn dol op emelten. Ook ontstaan er gele of kale plekken in je gazon en kunnen er kleine gaatjes van enkele millimeters doorsnede in de grond te zien zijn.
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
Een product tegen Engerlingen is Merit Turf van Bayer. Het is een chemisch product met imidacloprid als werkzame stof. Dankzij deze werkzame stof wordt het zenuwstelsel van de larven verdoofd en vallen langzaam alle lichaamsfuncties uit totdat de Engerling dood gaat.
Engerlingen zijn larven van de bladsprietkevers. De volwassen kevers berokkenen, op wat geknabbel aan blaadjes na, weinig kwaad in de tuin. Hun larven zijn helaas wel bijzonder vraatzuchtig. Ze doen zich onder de grond tegoed aan malse graswortels, met grote kale plekken in je gazon tot gevolg.
Engerlingen schade. Over het algemeen doen de volwassen kevers niet zoveel schade; ze leggen voornamelijk eitjes. Bovendien leven de volwassen kevers maar kort en voeden zich met bladeren en bloemen van planten en bomen.
Toepassen van aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen.
Ook emelten, de larven van de langpootmuggen verruïneren je gazon. Gelukkig kan je ze 100% natuurlijk én effectief bestrijden. Dat doe je met aaltjes (nematoden). Die dringen de emelt of engerling binnen en zorgen dat ze stoppen met eten, waarna ze de emelt of engerling doden en zelf opeten.
Wanneer engerlingen bestrijden met aaltjes? De beste toepassingsperiode is half augustus - eind september. Op dat moment hebben alle keversoorten jonge larven in de grond welke gemakkelijk te bestrijden zijn.
Het najaar is een perfecte periode om emelten en engerlingen te bestrijden. In de zomermaanden hebben de volwassenen kevers (engerlingen) en langpootmuggen (emelten) eitjes gelegd in het gazon. Deze komen nu, in de laatste helft van augustus uit én je moet ze snel bestrijden.
Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is makkelijk te herkennen aan kale ronde plekken. Ze komen 's nachts naar boven en trekken dan grassprietjes de grond in en eten het op.
Gelukkig is er een biologische en effectieve oplossing tegen engerlingen in de moestuin: aaltjes. Deze microscopisch kleine diertjes kruipen in de plaagdieren, doden ze en planten zich voort. De vermenigvuldigde aaltjes gaan op zoek naar nieuwe engerlingen.
Ze komen wijdverspreid voor in loofbossen, tuinen en boomgaarden. Meikevers hebben een duidelijke voorkeur voor zomereik, beuk, haagbeuk en fruitbomen. Ook op kunstmatige lichtbronnen komen ze af. Overdag zijn meikevers niet actief en rusten ze op boomtakken uit.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken. Om deze periode te overbruggen is het dus best om na 6 weken een nieuwe groep aaltjes op jouw gras lot te laten. De aaltjes zijn beperkt houdbaar.
Engerlingen voeden zich met de wortels van gras, waardoor het gras afsterft en geel wordt. Vaak kan je de dode stukken van het gras makkelijk optillen. Als je veel vogels in het gazon ziet, kan dit ook duiden op engerlingen. De vogels pikken, graven en woelen in het gras om zo de engerlingen te vinden en op te eten.