Vliegen kunnen je niet prikken of bijten, maar ze kunnen wel infectieziektes overbrengen.
De beet van de zwarte vlieg
De simuliden voeden zich normaal gesproken met de sappen van de groenten, maar de volwassen vrouwtjes van veel soorten zijn bloedzuigendDat wil zeggen, ze kunnen mensen en andere dieren bijten, net als muggen.
Maartse vliegen zijn geen vliegen en ze vliegen ook niet speciaal in maart. Het zijn muggen, al prikken ze niet. De meeste muggen prikken trouwens niet. Vliegen en muggen vormen samen de orde der tweevleugeligen.
De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen. De stalvlieg komt vooral voor in de buurt van stallen en boerderijen.
Midges zijn kleine vliegjes met een vleugelspanwijdte van maximaal 2 millimeter. Ongeveer zo groot als fruitvliegjes, met als verschil dat ze wél prikken. In Nederland worden ze vaak knutten (spreek uit als 'knoeten'), knijten of mietsen genoemd.
Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 mm groot. Vaak worden ze niet opgemerkt, maar toch kunnen ze – onder specifieke omstandigheden – lokaal voor heel wat overlast zorgen. Een steek kan bij sommige mensen bijzonder veel jeuk veroorzaken.
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
Een dazenbeet gaat zelfs door dunne kleding heen. Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
Een daas is een grijsbruine roofvlieg met grote ogen en vlekkerige vleugels. Hij wordt ook wel steekvlieg of paardenvlieg genoemd. Bij warm en windstil weer kunnen ze gemeen bijten. Dan strijken ze snel neer en slaan vrijwel onmiddellijk toe.
Dazenbeet herkennen
Op de plek van de dazenbeet is een uitgesneden wondje te zien, omdat de daas de huid open snijdt. De plek van de beet zal opzwellen. Ook kan de huid rood worden en opzwellen.
Naast de stalvlieg is er nog een vliegsoort die ons kan pijnigen. Namelijk de daas, ook wel paardenvlieg genoemd. In tegenstelling tot de stalvlieg welke kan prikken, kunnen dazen niet prikken, maar bijten. Ze hebben geen angel of iets dergelijks, maar hele scherpe tandjes waarmee ze echt gemeen kunnen bijten.
Als de vlieg lang genoeg de tijd krijgt om op je eten te zitten, kunnen de ziektekiemen op je eten terechtkomen. Sommige micro-organismen in hun uitwerpselen kunnen ziektes veroorzaken. Als de vlieg er maar een paar seconden zit, is je eten waarschijnlijk veilig.
Muggen, vlooien, wespen, dazen, horzels, bijen, mieren, teken, bedwantsen en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken.
Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Dazenbeet voorkomen
Draag wanneer u last heeft van dazen een lange broek met lange mouwen van een wat dikkere stof waar dazen niet doorheen kunnen bijten. Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Draag een pet.
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
De dazenbeet
Maar in sommige gevallen kan de beet ook een bacteriële infectie veroorzaken. De daas kan namelijk bacteriën overbrengen van mens op mens. Daarom is het van groot belang om de beet direct zo goed mogelijk te behandelen. Dat doet u door zo snel mogelijk de beet met water schoon te maken, af te spoelen.
Een daas is snel en komt vooral af op warmte en beweging. Ook kunnen bepaalde geurtjes een aantrekkingskracht op haar hebben. Meestal richt de daas zich op koeien en paarden, maar ook de mens wordt regelmatig gebeten.
Je herkent een insectenbeet door jeuk, pijn, zwelling, rode vlekken op de huid en een allergische reactie. Behandelmogelijkheden zijn een verkoelende gel smeren op de plek van de beet, het gif eruit zuigen en het verwijderen van een teek met een tekenpen of tang.
De bedwants is een insect dat vooral in bedden van hotelkamers leeft. Na een beet krijg je een bultje dat jeukt. Een bultje is niet erg en gaat vanzelf weer weg.
Bedwantsen leven van het bloed van mensen en huisdieren. Als er veel bedwantsen in huis zijn, noemen we dat een plaag. U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants.
4. Wolfspinnen kunnen behoorlijk bijten. Hoewel een spinnenbeet van een kruis- of huisspin óók giftig is (ja, echt), is de beet van een valse wolfspin pijnlijker en te vergelijken met de steek van een wesp. Na een wolfspinnenbeet kun je last krijgen van een rode, jeukende, opgezwollen bult.
Hoe ziet een beet van een spin eruit? Op de plaats van de beet kan roodheid en zwelling van de huid optreden en kan de huid warm aanvoelen. Soms kan de huid op de plaats van de beet gaan zweren of kan er een roodpaarse blaar ontstaan. Andere veelvoorkomende verschijnselen na een spinnenbeet zijn: uitslag, jeuk.
“Er zijn meer dan honderd soorten muggen in Nederland en daarvan steken er maar een paar. Knutten leven vooral op moerassige plaatsen en laagveengebieden”, zegt de Wageningse hoogleraar Piet Verdonschot. De knutten leven een jaar en brengen een groot deel daarvan onder water door.