Antwoord. Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Geregistreerde vaccins. Cervarix®, Gardasil® en Gardasil 9® zijn alle drie recombinante vaccins, bestaande uit virus-like particles (VLPs) die zijn gebaseerd op het L1-eiwit van HPV . Na vaccinatie maakt het lichaam tegen deze VLPs antistoffen aan die HPV effectief neutraliseren.
Tieners en jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2009 krijgen in 2022 en 2023 eenmalig de kans zich tegen HPV te vaccineren. Wordt je kind dit jaar 10 jaar, dan krijg je tussen 1 februari en eind mei een uitnodiging.
Hoe lang beschermt de vaccinatie? Het vaccin biedt langdurige bescherming (tenminste 10 jaar). Het vaccin werkt het beste als het gegeven wordt voordat er een HPV-infectie aanwezig is, dus vóór je seksueel actief wordt.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.
Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.
Indien je zelf beslist om tegen HPV gevaccineerd te willen worden betekent dat meestal dat dit voor eigen rekening is. Indien je jezelf laat vaccineren kost dit 125 tot 150 euro per vaccinatie. In totaal zijn drie vaccinaties nodig, dus 375 tot 450 euro.
Is HPV een soa? Ja. Je kunt HPV krijgen en doorgeven door seks. Dus als de piemel in de vagina of kont gaat.
Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.
Vaccinatiegegevens worden niet met andere GGD'en gedeeld en zijn niet zichtbaar. Vraag dus altijd je vaccinatiegegevens op bij de GGD waar je eerder bent gevaccineerd of neem je gele vaccinatieboekje mee; daar staat alles in.
Sinds 2022 krijgen jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om twee keer een vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) te halen. De tweede vaccinatie krijgen ze een half jaar na de eerste. Alle jongens en meisjes krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg.
Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
Wie wordt wanneer uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie? Sinds 2022 krijgen jongens en meisjes een uitnodiging voor vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Daarnaast krijgen jongeren tot 18 jaar in 2023 de kans om zich te beschermen tegen HPV, net als in 2022.
Artikel 1 De militair in werkelijke dienst wordt ter gelegenheid van de opkomst gevaccineerd tegen: a. difterie, tetanus en poliomyelitis (DTP), b. tyfus, c. hepatitis A en B, en d.
Ja, je kunt bij de huisarts een maand na de laatste vaccinatie laten controleren of de vaccinatie goed zijn werk heeft gedaan. Er wordt dan onderzocht in het bloed hoeveel antistoffen het lichaam heeft aangemaakt.
U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje. De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV. Als er HPV wordt gevonden, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken.
Iedereen die seksueel actief is, zowel mannen als vrouwen. Sterker nog, bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan.
Krijgt u de uitslag dat er HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is gevonden in de zelfafnameset, dan krijgt u het advies om een uitstrijkje te laten maken bij de huisartspraktijk. Bij dit uitstrijkje geldt het nieuwe verwijsschema.
Symptomen van HPV
Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.
Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.
Jonge vrouwen met een seksleven worden het meest blootgesteld aan besmettingsgevaar, dat afneemt met de leeftijd. Mannen lopen minder gevaar.
HPV is een veelvoorkomend en besmettelijk virus en komt voor bij vrouwen én mannen. Mannen en vrouwen kunnen het virus op elkaar overdragen. Meestal verdwijnt het virus vanzelf, maar soms kan het leiden tot bepaalde vormen van kanker of aandoeningen1.
Een belangrijke laatste opmerking: er is een kleine kans dat je HPV krijgt, zonder ooit seksueel contact te hebben. In een studie bleek 1,3% van de maagden die nog helemaal géén seksueel contact hadden gehad HPV te hebben.
Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.