Ook zonder tegenpartij, dan kun je het aanrijdingsformulier gebruiken om de schade vast te leggen. Zelfs als je een schade niet wilt claimen is het verstandig om toch direct een aanrijdingsformulier in te vullen en aan de verzekeraar te versturen.
Ieder apart een formulier invullen hoeft niet: één verklaring waarin beide partijen zich vinden volstaat. Het aanrijdingsformulier heeft een voor- en achterzijde. Beide partijen moeten de voorzijde invullen en ondertekenen (tenzij ze het niet eens zijn).
Het is verstandig om de voorkant van het schadeformulier samen met de tegenpartij in te vullen. Beide partijen hebben een ingevuld formulier nodig om op te sturen naar hun verzekeraar. De achterkant kun je eventueel zelf thuis invullen. Hierop staan vooral jouw persoonlijke gegevens.
Heb je een aanrijding met een andere auto, dan moet je samen met de andere bestuurder een schadeformulier invullen voor de verzekering. Dit schadeformulier sturen jullie beiden op naar de eigen verzekeringsmaatschappij. Hiermee wordt de vergoeding van de schade afgehandeld.
Heeft u een plek gevonden waar u en de tegenpartij rustig het schadeformulier kunnen invullen, dan hoeft u in eerste instantie alleen de voorzijde van het formulier in te vullen. Beide partijen krijgen een doorslag en de achterkant kunt u later thuis invullen. Maak als het kan foto's ter plaatse.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
Kun je online een schadeformulier invullen? Je kunt ook online schade melden. Dat kan eenvoudig via de app Mobielschademelden of via de website mobielschademelden.nl. Je kunt direct foto's maken met bijvoorbeeld je telefoon en deze gemakkelijk uploaden.
Let erop dat de verzekeringsgegevens en het kenteken goed op papier komen te s taan. Alles wat je kan invullen, vul je in; Maak een duidelijke situatieschets. Geef weer in welke richting de auto's reden en aan welke kant ze elkaar het eerst raakten.
Verzekeringnemer is degene die de autoverzekering heeft afgesloten. Zie bij twijfel hiervoor de naam op de verzekeringspolis of de groene kaart. Let erop dat de tegenpartij in ieder geval het juiste kenteken invult. Via het kenteken kunnen de verzekeringsgegevens worden nagegaan.
Stuur het aanrijdingsformulier naar je verzekeraar van zodra je het formulier hebt ingevuld. De wet schrijft voor dat je dit binnen de week na het ongeval doet, maar het is aangeraden dit zo snel mogelijk te doen zodat de schaderegeling sneller van start kan gaan.
Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door u en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier. U stuurt het schadeformulier ook beiden op naar uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Drie jaar de tijd voor melden schade
De verzekeraar kan de tegenpartij niet dwingen een schade te melden. Dit mag niet volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie. Deze moet wel aangesloten zijn bij je verzekeraar.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Het is heel belangrijk dat je na een ongeval met de auto het aanrijdingsformulier goed invult. Alleen zo kan het schadegeval snel en worden vlot afgehandeld bij je verzekeraar.
Is er een schadeformulier door beide partijen volledig ingevuld en ondertekend? Dan volstaat vaak dit formulier als de tegenpartij niet meer reageert. Als dit schadeformulier duidelijk is, zal de verzekeraar van de tegenpartij uw schade moeten vergoeden. Met of zonder reactie van de aansprakelijke tegenpartij.
Neem liever een pijnstiller, zodat u uw hoofd en nek zo normaal mogelijk kunt blijven bewegen. Neem één of twee dagen rust als de pijn erg hevig is. In de eerste dagen na de botsing kunnen de hoofdpijn en nekpijn vrij hevig zijn. Neem dan vooral rust.
Als u dan geen aanrijdingsformulier hebt ingevuld, bent u helemaal zonder verweer ten overstaan van uw verzekeraar. Het model is overal gelijk en kan bijgevolg gebruikt worden in heel Europa, wat ook de taal van de betrokkenen is.
Het antwoord is: ja. Het Europees aanrijdingsformulier is ook nodig als er politie bij een ongeval komt. Ook als er een proces-verbaal wordt opgesteld, is een ingevuld en ondertekend formulier van essentieel belang voor een snelle afhandeling van de schaderegelingen door de verzekering.
Bel daarom 101 wanneer je getuige of slachtoffer bent van een ongeval. Het Europees aanrijdingsformulier bestaat uit twee delen: Deel 1: de voorkant, die door beide partijen moet worden ingevuld op het moment van het ongeval. Deel 2: de achterkant, die u moet invullen voor u het formulier aan uw verzekeraar afgeeft.