Het antwoord is nee. Wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen, mag één van beide ouders niet zomaar met de kinderen verhuizen.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
De gemeente mag niet zomaar iemand uitschrijven. Eerst moet de gemeente een adresonderzoek doen.
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
Als uw ex-partner zich nog steeds niet wil uitschrijven, kunt u contact opnemen met de gemeente. De gemeente kan namelijk een adresonderzoek uitvoeren. Dit is een onderzoek waarbij de gemeente uit gaat zoeken of degene die op uw adres staat ingeschreven daar ook daadwerkelijk woont.
Maar er zijn voorwaarden. Daarbij mag je ze nooit zomaar het huis uit zetten. Kinderen die nog thuis wonen, zijn meestal gedomicilieerd bij hun ouders, zodat je de toegang tot dat adres niet zomaar mag ontzeggen. Ze kunnen in principe naar de politie stappen om toegang af te dwingen.
Dit kan – net als bij een huurwoning – alleen gedaan worden door de gemeente en door de persoon zelf. Hier kunnen alleen geen rechten aan ontleend worden. Als iemand ingeschreven staat op jouw adres, betekent dat dus niet dat diegene daar ook mag wonen.
Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats.
Schriftelijk of in persoon uitschrijven
Het verschilt per gemeente hoe u zich kunt uitschrijven. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waar u zich wilt uitschrijven. U moet zich altijd in persoon uitschrijven als niet alle familieleden (zoals uw partner en kinderen) op het adres meeverhuizen.
Wat heb ik nodig om een verhuizing van een minderjarig kind door te geven? Een ouder/verzorger kan een verhuizing doorgeven. Het aangifteformulier moet volledig ingevuld en ondertekend worden door de ouder/verzorger.
Neem contact op met een advocaat
De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven. Als dit het geval is zal de rechter in de beslissing zetten dat je ex-partner uit de woning moet.
Geef ruimte aan de emoties die ontstaan en benoem wat de leuke en de minder leuke kanten van verhuizen zijn. Denk samen na over eventuele oplossingen: een stapelbed, zodat er altijd vriendjes kunnen komen logeren, bijvoorbeeld. Laat de boodschap vooral even landen en kom er dan een paar dagen later weer op terug.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
Conclusie: Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen.
De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts.
Kan iemand zijn ex uit huis laten zetten door de politie? Ja, het komt voor dat iemand naar rechter stapt om een ontruiming af te dwingen met behulp van de sterke arm van politie en justitie.
Je kan wel ergens anders wonen, zoals bij familie of op internaat. Daarvoor moeten je ouders of voogden wel toestemmen. Vanaf 17 jaar kan je uitzonderlijk ook begeleid alleen gaan wonen. Dat heet ook wel 'begeleid zelfstandig wonen', 'Contextbegeleiding Autonoom Wonen' of 'CBAW'.