Hechtpleisters worden op een andere manier aangebracht dan reguliere pleisters. Het doel is natuurlijk om de wondranden dicht bij elkaar te brengen. U plakt daarom altijd eerst één kant van de hechtpleister de huid. Vervolgens trekt u dat gedeelte van de huid naar de wond toe, en bevestigt dan de andere kant.
Laat de wond met rust (niet aan peuteren). Is de wond met strips of zwaluwstaartjes gesloten? Dan mag de wond niet nat worden. De wond moet droog blijven totdat de strips of zwaluwstaartjes vanzelf loslaten (na ongeveer 5 tot 10 dagen).
Zelf een zwaluwstaartje pleister maken, gaat eenvoudig door in lengterichting van de pleister rondom het midden aan beide zijden een stukje uit te knippen. Let erop dat er voldoende hechtvlak aan weerszijden overblijft. Bij een lange pleister kan men een groter gedeelte uitknippen.
Knip een stukje pleister van de rol, of kies een voorgesneden pleister met de goede maat. Trek vervolgens het schutvelletje een kant van de pleister af, en zorg ervoor dat u het gaasje niet aanraakt. Plaats de pleister voorzichtig over de wond en haal het tweede schutvelletje weg.
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Op lichaamsdelen zoals de vinger, waar vuil de wond eenvoudig kan besmetten, dienen de pleisters bij voorkeur dagelijks te worden vervangen. Op andere delen van het lichaam kan de pleister langer blijven zitten als de wond goed geneest en niet warm aanvoelt, jeukt of brandt.
Zwaluwstaart pleister
Zwaluwstaartjes zijn dunne strookjes kleefpleister die geschikt zijn voor het dichtplakken van wonden waarvan de randen goed tegen elkaar te trekken zijn. Als de wond schoon, niet dieper dan een centimeter is en niet te lang kan dit zelf gedaan worden. Ook zwaluwstaartjes zitten steriel verpakt.
Een zwaluwstaartje is een soort pleister die speciaal is gemaakt om de hechting van een wondje te ondersteunen.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Dep de wond voorzichtig droog na het douchen. U mag de eerste 48 uur na het aanbrengen van de huidlijm niet in bad gaan en zwemmen. Zit de wond onder uw haar? Dan mag u uw haar de eerste 48 uur niet wassen met shampoo.
Houd de doorzichtige en de blau we schutlaag met nummer 3 boven de wond zoals op de foto. Zorg ervoor dat je geen druk uitoefent op de wond. Verwijder langzaam de blauwe schutlagen en ontbloot zo de klevende strippen. Droog de bovenkant van het sluitingssysteem dat op de wond is aangebracht.
Heeft de huisarts de wond gehecht of geplakt? Dan moet u de wond 12 uur drooghouden. Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden.
Dep na het douchen de wond voorzichtig droog. Laat de hechtpleister met rust. Na 7 tot 10 dagen laat de hechtpleister vanzelf los. Als de randen van de hechtpleister eerder loslaten, kunt u deze afknippen.
Hoe werkt huidlijm
Huidlijm werkt als een klevende laag, die de wondranden enkele dagen bij elkaar houdt, zodat de wond kan genezen. De gebruikte huidlijm heeft een violette kleur.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Met Dozuki zagen kunnen zeer strakke zaagsneden worden gemaakt voor nauwkeurig passend verbindingen zoals bijv. lijsten en zwaluwstaarten. Dozuki zagen zijn ook geschikt voor grote en diepe zaagsneden en forse houtconstructies.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
- Plaats uitzoeken om de pleister aan te brengen (bovenarm, bovenlichaam). NIET op de extremiteiten (handen, voeten) en NIET op beschadigde of geïrriteerde huid. Liefst op weinig behaarde huid. Eventueel haren afknippen maar deze niet scheren, want dit irriteert de huid.
Adsorberend kompres
He verband kleeft niet vast aan de wond en is luchtdoorlatend. De achterkant/bovenkant van het kompres bestaat uit een vochtwerende laag waardoor doorlekken wordt voorkomen. Het kompres is zeer geschikt om te gebruiken bij exsudatieve wonden.
Moet je fentanyl pleisters steeds op een andere plek plakken? Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister.