Het is niet verplicht om je schoorsteen te vegen. Het staat niet in een wet. Toch is het verstandig om de schoorsteen ieder jaar een flinke schoonmaakbeurt te geven.
In de eerste plaats is het belangrijk om je schoorsteen te laten vegen omdat dit een stuk veiliger is. Een verstopte of niet goed onderhouden schoorsteen of kachelpijp is namelijk een gevaar voor brand. Wanneer er as en roet in de schoorsteen blijft zitten, kan dit namelijk gaan smeulen.
In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is.
Verzekeraars in Nederland stellen vaak de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden, om schoorsteenbranden te voorkomen. Wie veel stookt doet er verstandig aan om dit zelfs vaker dan eenmaal per jaar te laten doen.
Een schoorsteenveger kost gemiddeld € 60 tot 175 (excl.
De exacte prijs hangt af van een aantal factoren, waaronder: Aantal rookkanalen: bij een gewone reiniging van de schoorsteen moet je rekening houden met prijzen van 60 tot 100 euro voor één rookkanaal.
De lente- en zomermaanden zijn immers het perfecte moment om de schoorsteen te laten vegen. Natuurlijk kan je het hele jaar door bij ons terecht voor schoorsteenvegen en onderhoud, maar door dit in het voorjaar of in de zomer te doen ben je helemaal klaar voor het nieuwe stookseizoen begint.
Met een schoorsteenveegset
Je kunt er ook voor kiezen om de schoorsteen zelf te vegen. Hier heb je wel de juiste hulpmiddelen voor nodig, zoals de veegset (of een lange stok met een borstel). Hiermee kun je van beneden naar boven of juist van boven naar beneden vegen.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Een dragende schouw herken je op dezelfde manier als een dragende muur. Tijd om de bouwkundige tekeningen erbij te halen, dus. Zijn er geen constructieplannen? Controleer dan of je schoorsteen de vloeren ondersteunt.
Er zijn een aantal soorten schade die de brandverzekering - ook wel woningverzekering - doorgaans niet dekt. Het kan gaan om schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de verzekeringsnemer en/of de personen die bij hem inwonen. Het gaat dan echt om brandstichting.
Aardappelschillen en eikels helpen de opeenhoping van roet in de schoorsteen te voorkomen. Bewaar dus uw aardappelschillen en raap eikels in de herfst. Gooi er een handjevol op het brandend vuur om uw schoorsteen in goede staat te helpen houden. Gebruik as om as op te ruimen.
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert.
Als de rook niet goed uit de schoorsteen komt en uit deuren of ramen begint te komen, kan dit een teken zijn van een verstopping. Moeite met het aansteken van het vuur. Dit gebeurt als het meer moeite kost om het vuur aan te steken of als het niet blijft branden.
Ten eerste adviseren wij bij Warmtestore u om de ruit één keer per week schoon te maken. Want bij regelmatig onderhoud, wordt deze ook minder vies. Dit zorgt ervoor in de meeste gevallen dat u met een vochtige doek al ver komt.
Een schoorsteen of schouw verwijderen doet u niet zomaar, hier moet u eerst goed over geïnformeerd worden. Het is dan meestal ook nodig om een vakman in te schakelen en het verwijderen van een schouw of schoorsteen over te laten aan mensen die er verstand van hebben.
Kan je zelf een schouw verwijderen? Het verwijderen van een niet dragende schouw kan al met een goede sloophamer en weinig constructieve kennis. Dit kan je dus zonder problemen zelf doen om kosten te besparen. Ik raad het je echter ten zeerste af om zelf een dragende constructie te verwijderen.
Schoorsteenvegen met een reinigingsblok
Je kunt de schoorsteen zelf gemakkelijk schoonmaken met behulp van een simpel reinigingsblok. Het werkt zo: je plaatst het blok in de haard of kachel. Vervolgens steek je het reinigingsblok aan en wacht je tot hij geheel is opgebrand.
Inboedelverzekering en opstalverzekering noodzakelijk
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen. Breekt er brand uit bij de buren en heb jij last van de gevolgen, zoals roetschade of bluswater in huis?
Blussen, schroeien en zengen
Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook standaard onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.
Uw schoorsteen impregneren of hydrofoberen is altijd zinvol. U verzadigt uw schoorsteen met een impregneervloeistof of impregneercrème welke zorgt voor een beschermlaag op uw schoorsteen. Deze beschermlaag zit niet alleen op uw schoorsteen, maar trekt daadwerkelijk in uw schoorsteen.
Wanneer u een pelletkachel in huis heeft, is het sterk aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? Laat de schoorsteen in dat geval eens per half jaar schoonvegen. Zo bent u ervan verzekerd, dat u de kachel veilig kunt blijven gebruiken.
De roetdeeltjes kunnen eenvoudig met een handborstel van de vuurstenen worden geveegd of met een aszuiger worden opgezogen. Let er bij het reinigen met de speciale stofzuiger op dat u de vuurvaste stenen niet beschadigt of breekt. U kunt ook de binnenkant van de kachel, de rookcollector, vegen of stofzuigen.