Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de zwakke plek. Als de breuk wat groter is wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Soms wordt tijdelijk een wonddrain achtergelaten. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose.
Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
U plotseling heftige pijn voelt in uw buikwandbreuk. Uw buikinhoud steeds verder gaat uitpuilen. Het erg lastig is om de inhoud terug te duwen. U in combinatie met pijn ook moet braken.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Uw specialist heeft voorgesteld uw buikwandbreuk te opereren. Hij maakt de breuk dicht en verstevigt de buikwand eventueel met een stukje kunststof. De operatie gebeurt via een snee in uw buik (open methode) of een kijkoperatie (laparoscopisch/endoscopisch).
Meestal duurt dit 1 tot 10 dagen. Heeft u lichamelijk zwaar werk? Bespreek dan met de chirurg wanneer u weer mag werken. Vaak is dit twee tot drie weken na de operatie.
De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. Het litteken heeft echter na vier tot zes weken nog niet zijn definitieve vorm bereikt. Ook kan er in het gehele operatiegebied nog zwelling bestaan.
De kosten van een buikwandcorrectie liggen gemiddeld tussen de € 3.000,- en € 7.500,-, afhankelijk van de noodzaak voor een overnachting in de kliniek en de benodigde behandeling.
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een bult ter plaatse. Een breuk kan aangeboren zijn, of zijn ontstaan door uitrekking van de buikwand.
Deze operatie duurt gemiddeld 40 minuten. Bij de klassieke methode maakt de chirurg een snee van ongeveer acht centimeter in uw huid, ter hoogte van uw lies. De chirurg zoekt uw liesbreuk op en legt een kunststof matje over de opening of zwakke plek in uw buikwand. Daarna sluit de chirurg de wond.
In Nederland worden jaarlijks ruim 40.000 patiënten aan hun buikwand geopereerd. In ziekenhuis St Jansdal worden al die operaties, zoals liesbreuken, navelbreuken, (complexe) littekenbreuken en onbegrepen buikwandpijn door gespecialiseerde chirurgen uitgevoerd.
Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan. Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand.
Over het algemeen moet men zich er bewust van zijn dat een operatie voor een littekenbreuk een relatief grote ingreep is en dat er kans bestaat dat de breuk weer terugkomt. Bij de operatie kan het nodig zijn om de spierlagen van de buikwand los van elkaar te maken om meer ruimte te krijgen.
De bovenbuikbreuk
Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan er pijn optreden. Omdat er meestal alleen vetweefsel aanwezig is, zal een eventuele beklemming geen ernstige gevolgen hebben.
De buikholte of cavitas abdominis is de holte van het menselijk lichaam (en andere dierlijke organismen) die het grootste deel van de ingewanden bevat. De buikholte ligt onder de borstholte. De buikholte (en het oppervlak van de inliggende organen) wordt bekleed door het peritoneum.
Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel. Als een buikwandbreuk echt pijn begint te doen, dan kan het om een beknelde breuk gaan waarbij een deel buikinhoud (buikvet, darm..)
Buikband dragen
Na de operatie wordt jouw buik verbonden met een ondersteunende elastische band. Je kunt wat napijn hebben, met name als de buikwandspier ook verstevigd is. Je krijgt een buikband die je dag en nacht moet dragen tot zes weken na de operatie. Dit houdt zwellingen en vochtophoping tegen.
Het herstel duurt ongeveer en week. U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik.
Typisch voor een hernia is dat de zwelling naar buiten puilt wanneer de druk in je buik toeneemt. Dat is het geval bij hoesten, niezen, tillen of persen. Bij een onschuldige breuk kan je de zwelling met je hand weer wegduwen. In sommige gevallen kan een breuk echter ingeklemd raken.