De Groene Baret is vanouds het ereteken voor het Korps Commando Troepen en wordt verdiend door de zwaarste militaire training in Nederland af te leggen. In 2003 kondigt de Landmacht aan dat er een nieuw uniform en een nieuwe baret komt. Dit tot grote woede van de commando's.
Uit het niets groeide de groene baret uit tot het symbool van de special forces. Het is een trofee. Alleen bereikbaar voor degenen die de eerste commando-opleiding doorstaan. De Nederlandse commando's houden vast aan hun Britse roots.
Een starter in deze functie verdient minimaal 3086 euro bruto per maand (exclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag) en kan maximaal doorgroeien tot 6421 euro bruto per maand.
In Nederland zijn alleen de militairen, die de Elementaire Commando-opleiding bij het Korps Commandotroepen met goed gevolg hebben voltooid, gerechtigd tot het dragen van de groene baret.
De hoogste Nederlandse militaire onderscheiding is de Militaire Willems-Orde (MWO). De Orde van Oranje-Nassau wordt ook "met de zwaarden" uitgereikt. Ook het Nederlandse leger staat bol van de tradities en gebruiken.
De groene baret is internationaal bekend als de commandobaret. Bordeauxrode baret: De baret voor de Luchtmobiele brigade. Zwarte baret: Deze baret wordt alleen gedragen door leden van de cavalerie.
Zwarte baret
Deze baret wordt alleen gedragen door leden van de cavalerie. Verschillende emblemen moeten voor verder onderscheid zorgen.
Voor special forces zijn dit de opleidingen tot maritime special forces operator (algemeen), mountain leader (militaire berggids) en kikvorsman (onderwaterspecialist). Deze opleidingen zijn niet voor iedere marinier weggelegd en worden tot de zwaarste militaire trainingen ter wereld gerekend.
De operators hebben een relatief lage rang (sergeant en korporaal) voor het werk dat zij doen.
Er zijn veel mogelijkheden voor vrouwen bij Defensie, maar bij het KCT (Korps Commandotroepen, red.) is het net even anders. Er zijn veel vrouwen die mentaal heel sterk zijn, maar een rugzak van vijftig kilo is voor een vrouw meestal relatief zwaarder dan voor een man.
“Ik was toen 29 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van een beginnende commando zo rond de 25 jaar ligt. In mijn lichting begonnen we met 130 man aan de opleiding, waarvan er uiteindelijk 25 overbleven.”
Ja, vanaf volgende maand kunnen militairen van alle krijgsmachtdelen in de rang van soldaat tot kapitein in principe commando speciale operaties worden. Jarenlang was de opleiding van het Korps Commandotroepen (KCT) alleen toegankelijk voor landmachters met een gevechtsfunctie.
Als je hebt gesolliciteerd en je profiel hebt ingevuld, controleren we eerst of je voldoet aan de basiseisen (zoals opleiding en leeftijd). Is dat het geval, dan nodigen we je uit voor de Kennismakingsdagen Korps Commandotroepen. Minimaal: 19 jaar en 6 maanden. Maximaal: 28 jaar en 6 maanden.
Alle Luchtmacht militairen: blauw-grijze baret. Het baret embleem is een gouden lauwerkrans met daarboven een adelaar en een kroon. De lauwerkrans toont het onderscheid tussen de rangen en standen. Zo geeft een halve lauwerkrans de manschappen en onderofficieren aan waar de volledige lauwerkrans de officieren toont.
Commandotraining is het zwaarst. De oudste zoon was luitenant bij het Korps Mariniers. Dat is marine, de andere twee zijn landmacht. Hij heeft de verkorte opleiding tot officier gevolgd en dat was heel zwaar.
De rode baret van luchtmobiele militairen is het internationale herkenningsteken van paratroepen en luchtlandingstroepen.
Speciale eenheden, of Special Operations Forces (SOF), is een term voor speciaal getrainde militaire eenheden die operaties uitvoeren zoals verkenningen, onconventionele oorlogsvoering en contra-terrorisme. Leden van dergelijke eenheden worden commando's of operators genoemd.
De laagste rang is die van soldaat. Een groep soldaten staat onder leiding van een sergeant. De baas van de sergeant is bijvoorbeeld weer een luitenant of een kapitein en de allerhoogste rang bij de landmacht is die van generaal.
Volgens Defensie zijn momenteel 59 vrouwen actief in het korps bij ondersteunende operationele eenheden.
Je kunt bij Defensie werken als je geen startkwalificatie hebt en jonger bent dan 18 jaar. Je krijgt dan een leerbaan. Met een leerbaan combineer je werken en leren.
Kenmerkend voor de commando is het dragen van de groene baret; deze traditie stamt uit de tijd van oprichting door de oorspronkelijke Britse Commando's in 1940. Op het wapenschild prijkt de Latijnse aansporing tot daadkrachtig optreden: Nunc aut nunquam ('Nu of nooit').
het beroep Commando valt onder de beroepsfamilie Soldaten / korporaals landmacht. Het salaris Soldaten / korporaals landmacht ligt gemiddeld op € 1823 bruto per maand.
De rode baretten
De Luchtmobiele Brigade is een speciale, snel inzetbare gevechtseenheid van de Landmacht die binnen 20 dagen waar ook ter wereld ter plaatse kan zijn. We dragen rode baretten en staan bekend om onze air manoeuvre: het bereiken van militaire acties op het land vanuit of via de lucht.
Blauwhelmen. Deelnemers aan een VN-missie heten ook wel blauwhelmen. Dit komt door de blauwe helmen of baretten die zij dragen. De blauwe helmen verwijzen naar de vlag van de VN.
Oranje Baretten is een jongerenprogramma van de landmacht op internet.