Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Foliumzuur tekort voorkomen of aanvullen
De beste manier om een tekort aan foliumzuur aan te vullen is door je inname van folaat uit voeding te verhogen. Een Brain Food-voedingspatroon dat rijk is aan groente, fruit en peulvruchten zal je natuurlijke behoefte aan foliumzuur ruimschoots vervullen.
Circa 6 procent van de foliumzuur die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit. Vooral sinaasappels en aardbeien zijn goede bronnen.
Ook bekend als B9, voert foliumzuur veel belangrijke functies uit om het menselijk lichaam gezond te houden1,4. Zespri-kiwi's bevatten tussen 31-38 μg foliumzuur per 100 g2-3, en daarom worden ze als een bron van deze voedingsstof1 beschouwd (en daarom zijn ze opgenomen in dit foliumzuurrijke recept!).
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.
Als je kijkt naar de opname van foliumzuur versus folaat, blijkt dat folaat veel beter wordt opgenomen. Dit is ook logisch, aangezien we natuurlijke stoffen nu eenmaal beter opnemen. We hebben immers ook een natuurlijk lichaam. Folaat is de actieve vorm van foliumzuur dat uiteindelijk in de cel wordt opgenomen.
Brood – vooral bruine- en volkoren soorten – levert een zeer belangrijke bijdrage aan de foliumzuurvoorziening. Brood zorgt gemiddeld voor de aanvoer van 20 procent van de totale hoeveelheid foliumzuur (TNO 2000). Daarnaast zijn bladgroenten, aardappelen, fruit en volkoren producten belangrijke bronnen.
Kiwi's zitten bomvol vitaminen en mineralen
Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Kiwi's zijn vitamine C bommetjes die onder andere bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een mooie huid, het voorkomen van hartziektes en een slank lichaam. Deze frisse vrucht is heerlijk op zichzelf, maar ook lekker door een salade, bij je yoghurt of in deze groene smoothie.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.