De neuroloog zal ook uw manier van lopen, houding, coördinatie en evenwicht beoordelen. De neuroloog kan u ook vragen stellen die helpen erachter te komen of uw denken, vermogen tot oordelen of geheugen verstoordzijn.
Tijdens een eerste afspraak probeert de neuroloog een overzicht te krijgen van uw medische geschiedenis met daarbij speciale aandacht voor uw huidige toestand. Vervolgens kan de arts een neurologisch onderzoek doen.
Wat is het doel van neurologische onderzoeken
De afdeling Functieonderzoeken Neurologie is gericht op het opsporen van stoornissen in het functioneren van het zenuwstelsel, de spieren en in de bloedvoorziening van de hersenen. De onderzoeken worden met behulp van hoogontwikkelde elektronische apparatuur uitgevoerd.
Onze neurologen behandelen vooral patiënten met complexe neurologische aandoeningen zoals een beroerte, ziekte van Alzheimer, multipele sclerose, hersentumoren en spierziekten.
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen.
Een neuroloog behandelt uiteenlopende klachten als hoofdpijn, dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in het been of de arm, duizeligheid, slaapstoornissen, (aanvallen van) bewustzijnsdaling, geheugen-, taal- en spraakstoornissen, loop- en bewegingsstoornissen, spierzwakte en verlammingsverschijnselen.
Op een MRI scan zijn de zenuwen niet te zien; een hernieuwde MRI scan had de ligging van de zenuwen niet in kaart gebracht.
Het neurologisch onderzoek bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. In eerste instantie is het verhaal van de patiënt heel belangrijk. Het gesprek tussen de arts en de patiënt over de klachten wordt de anamnese genoemd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door 2 KNF-laboranten en duurt ongeveer 60-90 minuten. Ook is er altijd een neuroloog aanwezig. Voor het onderzoek is het belangrijk dat de handen goed warm zijn.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Moet ik altijd door een huisarts, bedrijfsarts of andere specialist naar de neuroloog verwezen worden? Ja, sinds 1 januari 2012 heeft u voor een afspraak met een medisch specialist altijd een verwijzing nodig, anders krijgt u de kosten niet vergoed van de zorgverzekeraar.
MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging)
De hersenen liggen ter bescherming in de schedel en de wervelkolom in het ruggenmerg. Door deze beschutte positie zijn ze slecht bereikbaar voor de neurochirurg of neuroloog, die precies wil weten wat er mankeert aan het zenuwstelsel.
De oorzaak van een functionele neurologische stoornis is niet precies bekend. Waarschijnlijk is er ook niet 1 oorzaak, maar is het een optelsom van verschillende oorzaken. Deze oorzaken kunnen lichamelijk, psychisch en/of sociaal zijn. Oorzaken verschillen ook van persoon tot persoon.
pijn door aanraking. pijn door temperatuurswisselingen. brandende of stekende pijn. evenwichtsstoornissen, vooral bij het lopen op een oneffen ondergrond of in het donker.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Neurologische aandoeningen zijn problemen aan het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Als u een neurologische aandoening heeft, kunt u last hebben van verschillende ziekteverschijnselen. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd.
Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen aan de hersenen. Er zijn ongeveer 600 neurologische aandoeningen. De aantal van de bekendste neurologische aandoeningen zijn dementie, hersentumoren, de ziekte van Parkinson en epilepsie.
Moet de patiënt worden geopereerd, dan verwijst de neuroloog de patiënt vervolgens naar een neurochirurg. Dit is het grote verschil tussen een neuroloog en neurochirurg, namelijk dat een neurochirurg mag opereren en een neuroloog niet.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.