Kan de
Een draadloze oplader, ook wel wireless charger genoemd, heeft verschillende voordelen. Je legt je Samsung Galaxy A13 4G gewoon op de pad en het opladen kan beginnen. Een groot voordeel van een draadloze oplader is dat je niet telkens een kabel in je Samsung Galaxy A13 4G hoeft te doen.
Ook een aantal modellen uit de Samsung Galaxy A serie zijn geschikt om draadloos te kunnen laden. Deze Samsung telefoons kunnen draadloos opladen: Samsung Galaxy S6, S7, S8, S9, S10, S20, S21, S22 series. Samsung Galaxy Note 5, Note 8, Note 9, Note 10, Note 20 series.
Draadloos opladen, ook wel Qi opladen, werkt via elektromagnetische spoelen. Er zit er eentje in je draadloze lader en eentje in je smartphone. Zodra je die spoelen op elkaar legt gaat er energie van de ene naar de andere spoel. Om ervoor te zorgen dat dit veilig verloopt worden draadloze opladers getest.
Sinds de Samsung S6 zijn alle telefoons uit de Galaxy S en de Galaxy Note reeksen draadloos oplaadbaar. Tussen bijvoorbeeld je S23 draadloos opladen of je S22 draadloos opladen zit verder geen verschil. Ook de opvouwbare Samsung Samsung Galaxy Z Flip 3, Z Fold 3, Z Flip 4 en Z Fold 4 laad je draadloos op.
Is een Qi lader geschikt voor mijn telefoon? Een Qi draadloze oplader is te gebruiken voor alle mobiele telefoons die draadloos opladen ondersteunen. Dit zijn de wat nieuwere toestellen, zoals de iPhone 8 en hoger en de Samsung Galaxy S6 en hoger.
Samsung kiest ervoor om de Galaxy A-serie zonder oplader in de doos te leveren. Dat blijkt uit de officiële specificatiepagina's van de Galaxy A13 en A03s. De toestellen worden nog wel geleverd met een usb c-kabel, maar daar houdt het op.
Een telefoonhoesje kan het draadloos opladen verstoren.
Dit is omdat de telefoon goed contact moet maken met de oplader om draadloos te kunnen opladen. Als je telefoonhoesje te dik is, is er niet genoeg contact. Voor Apple kun je speciale MagSafe hoesjes gebruiken, die ongeacht de dikte toch draadloos opladen toestaan.
Maar is dat niet slecht voor je batterij? Gemak dient de mens en het is ontzettend prettig om je telefoon 'achteloos' op een draadloze oplader te leggen. Toch weten we dat de efficiëntie van die technologie slechts tachtig procent is van een gewone oplaadkabel. Veel energie gaat simpelweg verloren.
Het antwoord is namelijk ja. Het draadloos QI laden in zo sterk, dat de telefoon en de wireless charger gewoon contact maken als er een hoesje om de telefoon zit.
Het enige wat je nodig hebt, is een draadloze lader (zender) en een telefoon met Qi ondersteuning (ontvanger). Bijna alle nieuwe smartphones beschikken tegenwoordig over een ingebouwde Qi-ontvanger. Leg deze simpelweg op de draadloze oplader en hij laadt meteen op.
Je Samsung Galaxy A53 draadloos opladen, werkt niet. Alleen duurdere Samsung smartphones, zoals de S serie toestellen, kunnen draadloos opladen.
De A33 kan niet draadloos opladen.
Door geen oplader mee te leveren, stoten smartphonefabrikanten minder CO2 uit. De doos van de Galaxy S21 is door het weglaten van de lader bijvoorbeeld een stuk kleiner. Er kunnen dus meer telefoons worden vervoerd in één vrachtwagen. Samsung levert overigens wel een usb-c-kabel bij de Galaxy S21-modellen.
Geen zorgen: de draadloze oplader kan deze verhoogde spanning niet overdragen op jouw toestel. Opladen met jouw draadloze lader is zelfs veiliger dan opladen met een kabel en stopcontact.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
USB C naar USB C
Dankzij de USB-C kabel heb je de perfecte samenstelling voor jouw Samsung Galaxy A13 hierdoor ben je ingeplugd en zo weer op pad met een volledig opgeladen telefoon.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Je kunt de modelnaam terugvinden en achterhalen welke Samsung je hebt via het instellingen-menu van je toestel. Open de Instellingen of Settings app. Scrol helemaal naar onder en klik op Info telefoon of About phone. Vervolgens zie je jouw modelnaam en modelnummer in beeld staan.
Draadloos opladen komt in de techwereld met name voor via de Qi-standaard (je spreekt uit 'chi'). Deze standaard voor draadloos opladen wordt door alle grote fabrikanten gebruikt, zoals Samsung, HTC en LG. De Qi-oplaadstandaard maakt gebruik van inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewerkt met magnetisme.
Draadloze opladers van andere merken laden je toestel wel op, maar dat duurt 3 tot 4 uur. Met de juiste OnePlus lader laad je jouw toestel in 60, 40 of zelfs 30 minuten volledig op. Het verschilt per OnePlus toestel welke draadloze oplader je nodig hebt.
Zou er altijd de zelfde hoeveelheid stroom gaan lopen. Daardoor zijn zowel de voltage als de stroom gelijk bij usb. Je kan dus gerust met elke usb stekker je apparaat opladen en dit zal geen schade aanbrengen.