Zorg er dus voor dat je regelmatig de temperatuur meet en het gedrag van je baby goed in de gaten houdt. Doe dat zeker als je geen warmte-regulerend slaapzakje gebruikt. Als de koorts 's nachts wegebt of het zweet niet goed weg kan, kan je kleintje het snel te koud krijgen.
Koorts kan verder geen kwaad en veroorzaakt geen schade bij uw baby en is meestal na een paar dagen weg. De beste manier om koorts te meten is met een oor thermometer. Met een normale thermometer kunt u de temperatuur het beste meten via de anus. De lichaamstemperatuur schommelt gedurende de dag.
Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Voor kinderen van 3–12 maanden bij lichaamsgewicht 3–5,5 kg: 60 mg max. 2–3×/dag; 5,5–10 kg: 120–125 mg max. 2–3×/dag; van 1–2 jaar bij lichaamsgewicht 10–12,5 kg: 240–250 mg max.
Mogelijke redenen tot ongerustheid: als het kind anders ziek of zieker is dan je gewend bent, als het kind steeds zieker wordt of als het kind langer dan 3 dagen na elkaar koorts maakt. Tekenen van discomfort : huilerig, pijn, ongemak, minder eetlust, minder actief.
Baby's. Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Als je kindje ziek is gaan alle 'regels' wat betreft slaapgedrag overboord. Geef je kindje alle liefde, aandacht en knuffels die het nodig heeft. Zo kom je deze periode zo snel en goed mogelijk door. Voldoende slaap zal er voor zorgen dat je kindje zo snel mogelijk opknapt.
Een zetpil voor je baby geneest niet, maar vermindert pijn en verlaagt koorts. Zorg dat je baby genoeg drinkt als hij ziek is en/of koorts heeft. Leg hem wat vaker aan je borst als je borstvoeding geeft of bied vaker de fles aan.
Tabletten en drank: binnen een half uur na innemen merkt uw kind dat de pijn of koorts minder wordt. Ze werken 3 tot 6 uur. Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur.
Kun je twee zetpillen Tegelijk geven? Als uw kind dit niet wil innemen, kunt u zetpillen gebruiken (verkrijgbaar in 60mg, 120 mg, 240mg). Soms moet u dan twee zetpillen geven. Grotere kinderen kunnen soms tabletten innemen.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
De voetjes zijn de meest betrouwbare plaats om te voelen bij twijfel of je baby het voldoende warm heeft. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon, die liggen namelijk meestal bloot en voelen daardoor sneller fris aan. Als je baby zweet, heeft hij of zij het te warm.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van eenzetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Paracetamol is een heel goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. Bij kinderen vanaf 3 maanden kunt u met deze pijnstiller beginnen. Is uw kind jonger dan 3 maanden? Bespreek het dan altijd eerst met uw huisarts.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, ongeveer binnen 1 uur.
Geef paracetamol aan een baby daarom in de vorm van een zetpil. Dit is een pil die je in de anus van het kind inbrengt. Zetpillen voor een baby kun je kopen per 60, 120 en 240 mg. Welke hoeveelheid je baby mag hebben, ligt aan het gewicht van de baby.
Hij slaapt onrustig en oppervlakkig, wordt gemakkelijk wakker, ligt in een krampachtige houding en de huidskleur blijft niet mooi roze, maar is vaak erg bleek en wisselt dikwijls. Soms zijn baby's duidelijk té stil, maar ziet men dat ze pijn hebben wanneer ze vastneemt.
Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.