Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn.
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Een gekochte, goed afgesloten fles bronwater kun je gekoeld jaren bewaren, zegt Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. 'Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels, kan het dan wel bederven? Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).
Zo check je of je water nog goed is
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
'Sommige mensen op een streng dieet kunnen bij vier liter op een dag al een watervergiftiging krijgen. Maar bij wielrenners na een zware bergrit in de bloedhitte, zou dat pas na twintig liter kunnen ontstaan. Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren.
De belangrijkste verschijnselen waar je op moet letten als je gaat zwemmen in het open water zijn zwemmersjeuk, botulisme en blauwalg. Maar ook Cryptosporidium en de Ziekte van Weill komen wel eens voor.
Wel is het drinken van enige liters demiwater (in korte tijd) levensbedreigend. Bij leidingwater is dat grofweg het dubbele. Dus zelfs als je door transpiratie vocht kwijt raakt kan >2 liter water in korte tijd gevaarlijk zijn maar het NIET drinken van voldoende water is zo mogelijk nog gevaarlijker.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Water wat al even stil heeft gestaan in een glas verandert inderdaad wel van smaak, maar is niet gevaarlijk om op te drinken. Microbioloog Peer Timmers zegt tegen NU.nl dat de smaakverandering ontstaat door koolstofdioxide in de lucht. Dit kan oplossen in het water in het glas, waardoor koolzuur ontstaat.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.
Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
Risico. Twee manieren waarop je door water vergiftigd kan worden: Door een te hoge inname van water. Als je meer water drinkt dan je nieren kunnen uitscheiden, stapelt het teveel aan water zich op in de bloedbaan en vervolgens in de weefsels.
Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Wanneer iemand veel water drinkt in korte tijd, terwijl het lichaam het niet kwijt raakt, kan degene een watervergiftiging krijgen.
Te veel drinken is ook niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen.
Wat gebeurt er als je teveel water drinkt? Wanneer je teveel water drinkt, kunnen je nieren de verhouding tussen vocht en natrium in het bloed niet op orde houden. Om jou daarop te wijzen ontstaan verschillende klachten. De eerste symptomen van overhydratatie zijn misselijkheid en overgeven.
Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Wanneer je er voor zorgt dat het water in een absoluut schone jerrycan zit kun je het zeker een week of zelfs langer bewaren zonder dat het bederft. Temperatuur maakt niets uit.
Wanneer het flesje geopend is, kun je het nog 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, hoelang precies hangt dan weer af van hoelang het flesje geopend buiten de koelkast is geweest, hoe warm het water is geweest en de koelkasttemperatuur, stelt het Voedingscentrum.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.