In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt. Bij nachtzweten wordt u 's nachts wakker en bent u nat en koud van het zweet. In erge gevallen kan het zelfs zo zijn dat u het beddengoed moet vervangen.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week. Kun je nagaan hoeveel zweet er in je matras zit na tien jaar: 1800 liter! Het meeste zweet verdampt, maar toch komt er alsnog een heleboel in je matras terecht.
Als je overdag veel stress of angst ervaart, kan dit doorwerken tijdens je slaap. Door angst en stress gaat onder andere je hart sneller kloppen en vernauwen je bloedvaten. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen.
In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig, maar als u erg last heeft van uw klachten en het nachtelijk zweten aanhoudt, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts als: U zich zorgen maakt. U de oorzaak van het nachtelijk zweten wil achterhalen.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.
Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je koude rillingen hebt 's nachts.
Dit komt door een plotselinge daling van je vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil haar warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om ademende beddengoed te nemen. Katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.
Nachtzweten is een verschijnsel dat tijdens de gehele overgang kan aanhouden, meestal zo'n 7 jaar, maar sommigen hebben er zelfs 10 jaar last van.
Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.
De beste slaapkamer temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Buitenlucht inademen is in ieder geval goed voor onze longen hoewel echt koude lucht ons soms verkouden maakt.
Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.