Het is essentieel om de waterkoker goed uit te spoelen na het reinigen, zodat er geen azijn in je drink- en etenswaar terecht komt. Spoel dus minimaal 3 keer goed om met koud water.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Toiletpot. Een toilet van een kalkrand ontdoen is een flink karwei. Je kunt schoonmaakazijn op de plek gieten, of laat het inwerken door wc-papier of een doek ermee te doordrenken en dit op de kalklaag te leggen. Laat dit een uurtje intrekken, of desnoods een hele nacht, als de laag zich niet makkelijk laat verwijderen ...
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Waterkoker reinigen met vaatwastablet
Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan. De kalk is nu verdwenen.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Tip 1: Ontkalken badkamer met (baking) soda
Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda.
Met schoonmaakazijn kun je kalk in je douchecabine goed verwijderen. Doe wat schoonmaakazijn in een plantenspuit en besproei de douchecabine hiermee. Je kunt om ervoor te zorgen dat de azijn er niet afdruipt, keukenpapier tegen aanleggen zodat het schoonmaakazijn meer tijd heeft om in te werken.
Gebruik ontkalkingsmiddelen hooguit 1 keer per maand. Volg het doseeradvies voor zacht water. Voeg het alleen toe wanneer je op 60°C of hoger wast.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Dat ontkalkingsmiddelen overbodig zijn geworden is ook goed voor het milieu. Bedenk maar eens dat sommige anti-kalk producten zo giftig zijn dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen direct aantasten.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Bij het ontkalken van uw apparaat worden alle plekken waar water en koffie doorlopen van kalk ontdaan. Bij het reinigen van uw koffiemachine wordt al het achtergebleven residu verwijderd.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk. Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag.
Kalk strooien in het najaar
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.