Het weigeren van een test is een fundamenteel recht van een patiënt. Hij kan met andere woorden nooit verplicht worden een test te laten afnemen.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig. Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. U kunt zelf besluiten om toch een corona zelftest te doen. Voor mensen met een laag inkomen zijn er tot het eind van 2023 gratis zelftesten.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023.
De teststrategie werd aangepast. Samengevat, een test door een gezondheidswerker (RAT of PCR) wordt niet langer systematisch aanbevolen voor iedereen die symptomen vertoont, maar een zelftest blijft aangeraden (in combinatie met algemene maatregelen zoals het dragen van een masker).
Isolatie betekent dat u thuis blijft wanneer u ziek bent of positief testte op het coronavirus. Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt u beeldmateriaal over wat isolatie(opent in nieuw venster) inhoudt.
Doe bij klachten de test zo snel mogelijk na het ontstaan ervan, ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad. Een zelftest is ook geschikt voor kinderen. Kijk bij het kopen van de zelftest altijd of de test een CE-logo heeft.
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
Blijf weg van de personen die in je huis wonen. Gebruik andere spullen dan de personen die in je huis wonen (bijvoorbeeld andere borden, handdoeken, lakens, etc.). Gebruik een ander toilet dan de personen die in je huis wonen, als het kan. Gebruik een andere badkamer dan personen die in je huis wonen, als het kan.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
U moet thuiswerken om iemand te verzorgen die besmet is met het coronavirus. Als het om een familielid gaat en niemand anders kan voor diegene zorgen, dan moet uw werkgever u verlof geven. In andere situaties kunt u (onbetaald) verlof opnemen. Vraag het verlof zo snel mogelijk aan en vertel waarom u niet kunt werken.
Let op, thuiswerken is geen recht. Het kan zijn dat je jouw werk niet vanuit huis kunt doen. Je baas mag dan van je verwachten dat je komt, als je geen klachten hebt. Natuurlijk moet hij er wel voor zorgdragen dat je jouw werk veilig kunt uitoefenen.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.
De kans dat je anderen besmet wanneer je covid-19 hebt, is het grootst in de eerste week dat je klachten hebt. Waarschijnlijk ben je het meest besmettelijk op de dag dat je klachten starten. Vroegtijdige isolatie is dus heel belangrijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten
Hieruit blijkt dat de neuszelftest bij personen die op het moment van testen klachten hebben die passen bij een corona infectie, voldoende gevoelig is. Echter, bij personen zonder symptomen is de zelf afgenomen neustest onvoldoende gevoelig.
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen.
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.