Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Je oplader van bijvoorbeeld je Playstation, telefoonoplader, of laptopoplader kun je maar beter niet in het stopcontact laten zitten als die volledig is opgeladen. Ongemerkt blijven deze apparaten dan namelijk toch stroom verbruiken. En dat kost geld. Heel wat toestellen verbruiken energie als je ze niet gebruikt.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. 'De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo'n 5 euro zijn. '
Beste batterij: iPhone 13 Pro Max
Ben je op zoek naar de iPhone met de allerbeste accu van dit moment? Dan moet je bij de iPhone 13 Pro Max zijn. Deze heeft namelijk van de iPhones die op dit moment verkrijgbaar zijn de meeste accucapaciteit: 4352 mAh. Een flink deel van daarvan gaat naar het display.
Waar we bij Android over twee tot drie jaar spreken is de duurzaamheid van een iPhone toch ook maar drie tot vier jaar.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.