Lavendel heeft een hele uitgesproken smaak en hier moet je dan ook fan van zijn. Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven.
Naast een rustgevende werking, heeft lavendelthee een antibacteriële werking. Dit komt goed van pas bij maag- en darmproblemen. Denk bijvoorbeeld aan kramp, een opgeblazen gevoel, winderigheid en zelfs misselijkheid. Lavendel kan je klachten verzachten.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag.
Het drinken van lavendelthee verbetert de weerstand, het kalmeert en helpt bij een zonnesteek en hoofdpijn. Ook helpt lavendelthee bij migraine, epilepsie (raadpleeg hiervoor altijd eerst een arts) en slapeloosheid. Verder heeft lavendel een ontspannende werking bij duizeligheid en ruis in de oren (hypotensie).
De Lavendelthee, zet je zo;
Schenk kokend water over 1-2 theelepels voor een beker of 1 eetlepel voor een pot. lavendelbloemen. Laat het (afgedekt) een aantal minuten trekken, volg je eigen smaak trekken. Geniet van je rustgevende kop thee, eventueel met een beetje honing!
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.
Maar ja hoor, ook in de keuken kunnen de lavendelbloemen terug te vinden zijn. En dan voornamelijk in Frankrijk. De bloemblaadjes zie je er immers vaak als een ingrediënt van Provençaalse kruiden. Ook worden ze er gebruikt om bepaalde gerechten en producten op smaak te brengen, zowel gedroogd als vers.
Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging.
Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven.
Dit is heel simpel te maken. Gewoon een paar takjes verse munt wassen en een klein beetje 'kneuzen' en in het theeglas leggen. Vervolgens gekookt water erover gieten en een minuut of 10 laten trekken. Doordat je de munt hebt gekneusd komt er lekker veel smaak vrij!
Droog kruidenplanten met stevig blad aan de open lucht. Knip de jonge toppen (die zijn het smakelijkst) en bundel ze tot handzame bosjes. Knoop ze met tuintouw aan een stok. Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht).
Met linnen zakjes vol gedroogde lavendelbloemen kun je je linnenkast of slaapkamer opfrissen. De heerlijke geur houdt bovendien insecten, zoals muggen en vliegen, op afstand. Dankzij de rustgevende werking van lavendel zal je vast beter slapen. Kook 1 liter water met 100 gram lavendelbloemetjes en laat dit afkoelen.
Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.
De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Als je lavendel als keukenkruid wil gebruiken, koop dan de echte keukenlavendel (lavendula officinale) bij de verse kruiden. Zorg ervoor dat je geen andere variëteit koopt, want er bestaan vele soorten lavendel die vooral als sierplant gebruikt worden.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Lavendel water helpt om te huid te balanceren en werkt antibacterieel. Lavendelwater is vooral geschikt voor vette, gemengde en acne-gevoeligehuidtypes. Hiervoor is lavendel gezichtsspray zeker de beste keus.
Op een zonnige locatie met een matig droge en goed doorlatende bodem gedijt de lavendel prachtig.
Dankzij zijn sterke afstotende eigenschappen is lavendel een perfect anti-luizen middel. Je kunt het op twee manieren gebruiken: Doe een paar druppels fijne etherische lavendelolie in de kraag van je kleintje. Omdat etherische oliën allergeen zijn, wordt het niet aanbevolen om ze rechtstreeks op de huid aan te brengen.