Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
welke is het beste? Vloeibare honing is dus niet per se beter dan vaste honing en vice versa! Het hangt er vooral van af waarvoor je de honing wilt gebruiken. Een vloeibare honing is makkelijker te doseren, een vaste honing kan je dan weer gemakkelijker uitsmeren.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen. Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Verschil vloeibare honing en crème honing
De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant. De zachte smaak komt door de manier waarop de crème honing wordt gemaakt: een combinatie van vloeibare honing met fijne gekristalliseerde honing.
De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met 'gewone' bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14. 'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Staat honing in de Schijf van Vijf? Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten.
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn).
Opnieuw vloeibaar maken
Toch is kristallisatie nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt.
Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose. Glucose is de 'boosdoener' van de versuikerde honing. De ene honing kristalliseert simpelweg sneller dan de andere honing, omdat bepaalde honing een grotere hoeveelheid glucose bevat.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Donkere honing is het beste, omdat hun antibacteriële eigenschappen over het algemeen hoger zijn dan lichtere honing - en het helpt secundaire bacteriële infecties in een verzwakt keelgebied en borstgebied te ontmoedigen.
Voorjaarshoning en koolzaadhoning kristalliseren bijvoorbeeld erg snel. Soms zelfs al binnen enkele weken. Andere soorten die makkelijk en snel kristalliseren zijn zonnebloemhoning en klaverhoning. Honingsoorten zoals Biesbosch-honing en acaciahoning kristalliseren daarentegen juist weer heel langzaam.
Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen.
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar de honing op een koele plek: bij hoge temperaturen neemt het gistingsproces toe waardoor de honing dikker wordt. Kamertemperatuur is hier eigenlijk iets te warm voor en daarom is een temperatuur van 12° Celcius perfect. In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren.
Honing onttrekt vocht uit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de dop stevig is aangedraaid. Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer. Het glucosegehalte bepaalt de vloeibaarheid of de vastheid van iedere soort honing.
- Lidl: Honing voor €5,12 per kilo. Deze honing heeft een sterke smaak, onze testers zijn niet enthousiast en proeven een lichte metaalsmaak en heeft een bittere nasmaak. - Jumbo: Bloemenhoning voor €4,79 per kilo. De kleur is dun en licht amber, het heeft een zwakke karamelgeur en smaakt licht naar zoete snoepjes.
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.
Pure honing is honing waar verder niks mee gedaan is. De honing wordt onder de 40 graden Celsius geslingerd en in potjes gedaan. Dit betekend dat je 100% honing krijgt zonder enige toevoeging van andere ingrediënten.