Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.
Hoe gaat het verder met de maag-darminfectie? Buikgriep door het norovirus gaat meestal weer snel over. De meeste mensen zijn na 1 tot 3 dagen weer opgeknapt. Omdat de darminfectie bij kinderen en ouderen langer kan duren, is het vooral bij hen belangrijk om steeds op uitdroging te blijven letten.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Drink water, veel water
Bij buikgriep verlies je vocht. En om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt, moet je dat aanvullen. Gewoon, plat water is het beste tegen uitdroging. Drink het desnoods in kleine porties, meng er een half bouillonblokje door of maak er slappe thee van.
Maar cola drinken is helemaal niet goed als je diarree hebt. Het kan het zelfs verergeren! In cola zit namelijk heel veel suiker. Voor een darm die geplaagd wordt door bacteriën en virussen is het heel moeilijk om al die suikers op te nemen.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Met de voetnoot "gemiddelde incubatietijd 30 uur en de maximale 60 uur" Werkhervatting binnen 2 tot 3 dagen na stoppen van de klachten alleen op een isolatie afdeling.
Buikgriep gaat meestal binnen enkele dagen weer over. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Als je langer dan 5 dagen ziek bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week. Bel de huisarts of huisartsenpost bij koorts of klachten van uitdroging. Zoals weinig plassen, erg veel dorst en een droge mond.
Buikgriep is een ontsteking van de maag en de darmen, vaak veroorzaakt door een virus. Binnen een tot drie dagen na besmetting kan men last krijgen van buikgriepverschijnselen, die enkele dagen kunnen duren.
De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon. De ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven.
In de volksmond wordt dit ziektebeeld vaak buikgriep genoemd. Het heerst met enige regelmaat in het winterseizoen. Het norovirus kan zich snel verspreiden op plaatsen waar veel mensen samenzijn. Het virus kan daarom in een ziekenhuis grote problemen veroorzaken.
Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. Iemand met een infectie door norovirus kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten.
's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Paracetamol werkt niet tegen buikgriep. Het werkt alleen als je hoofdpijn, koorts of spierpijn hebt.
Braken of diarree
Of je nu besmettelijk bent of niet, het is het beste om thuis te blijven totdat je niet meer hoeft te braken en je ontlasting steviger geworden is.
Want in tegenstelling tot een 'echte' griep, kan buikgriep ook worden veroorzaakt door een bacterie en heb je bijna nooit hoge koorts of keelpijn. Je kunt je hooguit wat grieperig voelen.
Als je gezond bent, kan braken over het algemeen geen kwaad en de klachten duren meestal één tot vier dagen. Als je alleen last hebt van overgeven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over uitdroging.
Uitdroging voorkomen
Voldoende drinken is het belangrijkste bij braken en diarree. Drink extra water, thee of bouillon. Als volwassene is de maatstaf twee glazen per ontlasting, zodat je om de drie à vier uur moet plassen. Indien je misselijk bent of overgeeft, kan drinken lastig zijn.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Mensen die besmet zijn met het norovirus hebben vaak last van misselijkheid, veel en heftig braken, buikpijn en/of diarree. Andere symptomen zijn matige koorts, rillingen, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.
Buikgriep ontstaat door een virus. Ook acute diarree door een bacterie of parasiet komt vaak voor. Eten of drinken van besmet voedsel of water is vaak de oorzaak. Dit soort darminfecties ontstaan vaker in het buitenland (bijvoorbeeld tijdens een vakantie).