Omdat de hond zijn eigen lichaamstemperatuur regels is het een slecht idee om een hond te willen koelen door een koude doek op zijn rug of hoofd te willen leggen. De hond kan hierdoor zijn warmte niet meer kwijt langs die weg en is aangewezen op de enige andere manier die hij kent om warmte af te voeren: hijgen.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Het beste is om uw hond af te koelen met stromend water. Een tuinslang of kraan is een hele goede manier om de hele vacht te doordrenken en de warmte als het ware weg te spoelen. Royaal afsponzen of overgieten met een emmer of gieter kan ook.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden.
Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer vooruit te branden. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen.
Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen.
Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien zitten, schakel dan direct de politie in via 0900 – 88 44.
Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ′s ochtends vroeg en/of 's avonds laat en vermijd zeker inspanningen tussen 11 en 18 uur. Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond.
Zwembadje en airco
Op die manier kan je viervoeter zichzelf verfrissen als hij dat wil. Binnen kan je ook op zoek naar een fris plekje in huis. Als je het overal in huis warm is, kan je ook een ventilator met een pak ijs ervoor gebruiken. Op die manier wordt je hond gesprinkled met een beetje water.
In tegenstelling tot bij de mens kunnen bij huisdieren geen oorthermometers gebruikt worden. De enige juiste manier om de temperatuur van uw hond op te nemen is rectaal met een digitale thermometer. Belangrijk is wel om de thermometer diep genoeg in te brengen voor een betrouwbare meting.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Voor gezonde, volwassen honden van een gemiddeld ras: kies een nachttemperatuur in huis die niet meer dan 5 graden kouder is dan de temperatuur in huis overdag. Voor grote honden met een dikke vacht en sledehonden: houd de nachttemperatuur boven 10 graden om de temperatuurschommelingen niet te groot te maken.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen zijn warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken.
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Ga tijdens een hittegolf nooit met je hond wandelen pal op de middag. Begin je wandeling voor 10 uur 's ochtends of na 20 uur 's avonds, en laat je hond tijdens de rest van de dag gewoon met rust. Kortsnuitige honden kunnen een temperatuur van 20 graden al warm vinden.
Bij een temperatuur boven de 18 graden hoef je je absoluut geen zorgen te maken om je huisdier. Als je de verwarming 's nachts helemaal uit zet, kan het in de winter echter ook in huis kouder dan dat worden. Daalt de temperatuur naar 15 graden in huis? Houd dan vooral rekening met zieke en zeer oude honden en katten.
"Gewoon even uitlaten en gelijk weer naar binnen", raadt Gaus aan. Geen lange wandelingen, niet denken dat de energie eruit moet, gewoon even de behoeften laten doen en weer terug naar binnen. "Honden kunnen niet zweten door hun vacht, dus ze moeten al hun warmte via hun tong en poten kwijt.
Hoe lang mag een hond op een koelmat liggen? Bij het gebruik van de koelmat is het altijd belangrijk dat de hond de keuze heeft om erop en eraf te gaan zodat hij zelf kan bepalen hoe lang hij erop wil liggen. Het is niet gevaarlijk als een hond lang op de koelmat ligt, zolang hij maar zelf de keuze heeft.