De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Verschil glaswol en rotswol
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Om een afdoende isolatieresultaat te behalen, kan je onderstaande diktes bij de desbetreffende materialen aanhouden: Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Je mag dus nooit zomaar extra isolatie + een dampscherm plaatsen tegen het dampscherm van je oude isolatielaag. Anders zit eventueel condensatievocht in je nieuwe laag dakisolatie gevangen tussen 2 dampschermen. Dat vocht kan dan je isolatiemateriaal aantasten, waardoor het zijn isolerende werking verliest.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
55 jaar mee. Wie glaswol gebruikt om z'n woning te isoleren, wordt niet teleurgesteld. En niet alleen omdat het materiaal een uitstekende thermische, akoestische en brandveilige isolatie garandeert! Glaswolisolatie presteert na 55 jaar immers nog even goed als bij de plaatsing, en waarschijnlijk nog een stuk langer.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03).
Namelijk de Naturoll 032, 035 en de 037. Elke glaswol rol kenmerkt zich door zijn eigen specifieke eigenschappen. Zo bereikt de Naturoll 032 de hoogste isolatiewaarde en is de rol zeer stevig. De Naturoll 037 daarintegen presteert op isolatiewaarde iets minder maar is wel zeer veerkrachtig.
Bij glaswol bijvoorbeeld zal een muis direct stoppen met knagen. Dat materiaal bestaat namelijk voor 80 procent uit gerecycled glas en dat voelt niet prettig in hun bekje. Glaswol is daarom het meest muisbestendige materiaal wat er is. EPS parels zijn piepschuim korrels en een stuk aantrekkelijker voor muizen.
Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje.
Glaswol is naast dat het goed tegen vocht kan ook brandwerend (brandklasse A) en het biedt een betere akoestische isolatie in vergelijking met EPS-parels.
Ondanks alle voordelen heeft het gebruik van glaswol ook nadelen. Het materiaal is vochtgevoelig en als het nat wordt, verliest het een deel van zijn isolatiewaarde. Sterker nog, glaswol kan inzakken waardoor delen van uw spouw niet meer geïsoleerd zijn.
Glaswol isoleert uitstekend
Bovendien is glaswol goed te gebruiken in een vochtige omgeving. Het isolatiemateriaal houdt geen vocht vast en zuigt ook geen vocht op. Het is daarom ook geen voedingsbodem voor schimmels en dergelijke.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel. Is het isolatiemateriaal niet juist aangebracht of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condensatie en schimmelvorming.
Stel dat u met tussenpozen eerst uw dakisolatie laat aanbrengen en daarna uw spouwmuren laat isoleren, maar uw vloerisolatie later wilt doen. Dan loopt u het risico dat vocht in uw woning ophoopt omdat u een soort stolp heeft gebouwd. Begin daarom met de vloerisolatie.
Een hellend dak kunt u van binnen met verschillende materialen isoleren. Meestal wordt er gekozen voor een minerale wolsoort, zoals steenwol en glaswol. Deze soorten zijn op rol en als platen verkrijgbaar. Nadeel van steenwol is dat deze irriterend kan zijn en jeuk kan veroorzaken.
In een slecht geïsoleerde woning moet veel gestookt worden. De warmte kan de woning makkelijk verlaten door muren, ramen, naden en kieren. Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo'n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak.
Maar door het ontbreken van (goede) isolatie, verliezen deze woningen een hoop warmte. Dat is terug te zien aan de energierekening. Een oud huis isoleren is daarom zeker de moeite waard. Zo gaat de warmte niet verloren, waardoor er minder gestookt hoeft te worden en dat betekent een besparing op energie.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.