Een gemiddeld hommelvolk heeft een levensduur van 14 weken. Aan het eind van de zomer bestaat een nest uit 200 tot 250 hommels, hoewel aardhommelvolken groter zijn: tot 450 individuen.
Hommels zijn onze harigste bijen en kunnen dankzij hun dichte, pluizige, beharing al bij de minste zonneschijn actief zijn. Ze vliegen vaak al heel vroeg op de dag en kunnen zelfs tijdens regenweer of bij vrieskou gespot worden.
Elke nieuwe koningin maakt een bruidsvlucht, waarbij ze soms met meerdere mannetjes paart. Vervolgens zoekt ze een droge, beschutte plek waar ze kan overwinteren. Vaak graven ze zelf een klein gangetje in de grond. De rest van het hommelvolk is dan al ter ziele.
Bedenk dat het nest maar 1 seizoen op deze plek zit. In het najaar verdwijnen de hommels. Je zou bijvoorbeeld een nestkast in je tuin kunnen plaatsen, zodat de hommels een plek hebben om hun nest te bouwen.
Door klimaatverandering met warme winters soms al in januari. Het probleem is dat de koninginnen voedsel nodig hebben maar dat er nog weinig voedsel te vinden is. Sneeuwklokjes, krokus, blauw druifje zijn belangrijke voedselplanten die vroeg bloeien, plant ze daarom in je tuin.
De grote sterfte van de hommels vindt vooral plaats bij de zeer geurende lindebomen. Zilverlindes zijn bomen die hier oorspronkelijk niet voorkwamen, maar vanwege de geur zijn ze massaal aangeplant. Deze boomsoort bloeit later dan de gewone lindebomen en daaronder liggen dus vaak heel veel slachtoffers.
Een hommelnest verwijderen is niet zonder risico's. Doe dit beslist niet zelf en laat het altijd over aan een professional in de vorm van een imker of een ongediertebestrijder. Hommels zijn over het algemeen zeer vriendelijk en doen ten opzichte van een wesp of een bij veel minder vaak kwaad.
Kan een hommelnest kwaad? Hommels zijn vredelievende insecten, die vrijwel nooit prikken. Alleen als hommels in het nauw gedreven worden, zullen ze steken. Dus over het algemeen kan een hommelnest in uw tuin geen kwaad.
Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen.
Hommels kunnen darom al bij lagere temperaturen vliegen dan andere wilde bijen of honingbijen. Hommels vliegen ook bij bewolking, wind en lichte regen.
Omdat ze een dik vachtje hebben, kunnen hommels iets beter tegen de kou en zie je ze vaak eerder dan andere bijen.
Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
De levenscyclus van een hommel
Na de benodigde paringen sterft het mannetje en gaat de bevruchte koningin op zoek naar een rustig plekje om te overwinteren. In het voorjaar ontwaakt de koningin uit haar winterslaap en kan het harde werk beginnen.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Hommels zijn heel nuttige insecten. Doordat ze tijdens hun zoektocht naar nectar van bloem naar bloem vliegen, brengen zij stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zo zorgen zij voor het bestuiven van bloemen en cultuurgewassen.
Hommels kunnen afstanden afleggen tot ongeveer twintig kilometer van het nest om voedsel te zoeken maar meestal vliegt een hommel niet meer dan vijf kilometer van het nest.
Hommels zijn over het algemeen geen aggressieve insecten en zullen slechts steken uit zelfverdediging wanneer ze in het nauw gedreven worden of wanneer hun nest verstoord wordt. Tijdens een steek spuit een hommel een hoeveelheid hommelgif in via de angel.
Het lijkt wel alsof ze groter zijn dan anders. Niets is minder waar. In het vroege voorjaar zie je enkel koninginnen, en die zijn een flink stuk groter dan hun werksters. De eerste werksters moeten nog worden uitgebroed door de koninginnen en verschijnen pas later in het voorjaar.
Hommels aaien
Heb jij wel eens een hommel geaaid? Dat kan, heel zachtjes met een vinger. Als een hommel bezig is om stuifmeel te verzamelen in een bloem kun je hem voorzichtig over zijn rug aaien. Voel maar eens wat een heerlijk zacht bontjasje hij aan heeft!
Ze zoekt een plek om een nest op te zetten, bijvoorbeeld een oud muizennest. Het hommelnest kan een meter onder de grond liggen. Hier begint ze de eerste broedcellen te bouwen van was dat ze uit klieren produceert. In elke cel legt ze een eitje.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Wat doe je best? Blijf kalm en bel zo snel mogelijk een arts of de nooddienst van het ziekenhuis en leg duidelijk uit wat er is gebeurd. Als de persoon zich duizelig voelt, laat hem dan plat liggen met zijn benen omhoog. Algemene reacties worden behandeld met adrenaline-injecties, antihistaminica en corticosteroïden.
Bij ongeveer 1% van de mensen treedt een allergische reactie op na een hommelsteek. Dit gebeurt binnen een paar seconden tot een half uur na het steken. Allergische reacties komen voor in vier gradaties, oplopend in heftigheid: Graad 1: jeuk, roodheid en zwellingen over het hele lichaam.
Controleer of de hommel wel in nood ís. Kenmerken van een hommel in nood zijn: sloom zitten, niet wegvliegen als je in de buurt komt en stil zitten door onderkoeld zijn, waardoor de vleugels niet werken. Een hommel rust soms wel 45 minuten uit voordat ze weer wegvliegt, dat is heel normaal.